Zgârie nor și entertainment mall. Contre pe clădirea de 40 de etaje
Discuții aprinse, joi, în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU). Arhitectul Adrian Iancu a venit să susțină cauza celui mai recent proiect al său: un bloc de 40 de etaje așezat călare peste un entertainment mall. Malul Someșului, în zona Cora, ar urma să aibă parte de acest peisaj urban mult mai la modă în Hong Kong decât la noi.
Cluj-Napoca Estate SRL este entitatea care își asumă mărețul proiect. Vorbim despre firma cu capital olandez care a a obținut terenul pentru magazinul Cora.
În acest moment, cel mai înalt bloc din Cluj este West City Tower, 25 de etaje, aflat în construcție de cel puțin șase ani și, totuși, încă neterminat.
Pentru a da șanse în plus proiectului, autorii au făcut cu ochiul Primăriei. Vor să facă o parcare de tip park&ride, având în vedere că pe teren trece centura metropolitană; floreștenii să își lase mașinile la Cora și să își continue drumul cu mijloacele de transport în comun. Reducerea traficului este unul dintre marile obiective ale municipalității, care nu a reușit încă să realizeze niciunul dintre park&ride-urile promise. O pistă de biciclete spre Florești este un alt “cârlig” cu care proiectanții au agățat Primăria.
„Enterteinment mall-ul” se dorește a fi magnetul investiției; urmează să ofere un spațiu mare de petrece a timpului liber, interior și exterior (inclusiv copiilor, pe durata after school). Vor exista însă și spații comerciale clasice, chiar dacă acestea vor intra în concurență cu Vivo!, aflat la mică distanță. Clădirea de 40 de etaje este menită să găzduiască un hotel și birouri.
18
de hectare are terenul pe care ar urma să se întindă proiectul. Cea mai mare parte a parcelelor aparțin Primăriei și USAMV. Blocul de 40 de etaje ar urma să fie edificat pe o serie de parcele private din mijlocul suprafeței de 18 hectare.
Discuțiile au fost aprinse, iar USAMV a pus gaz pe foc. Cum spunem, o parte din teren îi aparține. Dezvoltatorul spune că are drept de superficie pe acel teren și că poate construi orice. Universitatea zice că nu. Mai întâi, rectorul Cornel Cătoi a trimis o notificare Primăriei, în care a subliniat că se opune oricărui PUZ și oricăror construcții pe teren. La CTATU, joi, a venit directorul administrativ Lucian Naș, pentru a clarifica situația. “Dreptul de superficie vizează doar construirea unui magazin tip Cora. În plus, drumul este o parcelă separată, pe care nu există drept de superficie. Iar acolo este prevăzută construirea parcării de mari dimensiuni. Vom folosi toate pârghiile pe care le avem pentru a ne opune acestui proiect”, a spus Naș.
Pe terenurile Primăriei și USAMV urmează să se construiască clădiri reduse din punct de vedere al înălțimii, potrivit proiectului. Tot coeficientul de utilizare (CUT) a terenului este însă absorbit pentru ridicarea turnului de 40 de etaje de pe parcelele private. Conform planului urbanistic general, CUT-ul în zonă este 1,8. Președintele Comisiei de monumente, Sorin Scripcariu, a surprins pe toată lumea când a propus o derogare uriașă: CUT de 3,9 pe terenul privat. „Așa s-ar putea construi 100 de etaje”, a spus el. Primarul Emil Boc a reacționat imediat: „Dușmanul binelui e prea mult bine”.
Primarul Emil Boc, președintele CTATU, a spus că problema juridică trebuie rezolvată. Drept urmare, va intra pe mâinile departamentelor juridice și de patrimoniu din Primărie, spre studiu. Arhitectul șef Daniel Pop a avizat însă pozitiv proiectul, iar acesta va intra în dezbatere publică, timp de 45 de zile. “Să trimită toată lumea observațiile să le includem la dosar și să intre într-o analiză la sânge. Proiectul va intra în dezbatere publică de minimum 45 de zile, să ne înțelegem. Suntem la o fază incipientă de discuții și trebuie să le putem răspunde clujenilor ce se întâmplă referitor la acest proiect”, a tras concluziile Emil Boc.