Zalău. Ce finanțări europene a ratat orașul

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     945 Vizualizări.  

Municipiul Zalău a rămas cu câteva proiecte “în aer”. Vorbim despre investiții pe fonduri europene vizate de orașul sălăjan. Sunt suficient de multe însă contractate, de la anveloparea blocurilor până la mobilitate urbană și spații verzi. 

350

de milioane de lei a fost suma totală vizată de edilii zălăuani. Asta în condițiile în care alocarea financiară aferentă municipiului a fost de 103,72 milioane de lei. Vom vedea mai jos că circa 70 de milioane de lei nu mai prind avionul spre România, fiind sume neacordate.

Trei proiecte fără bani, două respinse

“Municipiul Zalău a depus 32 de cereri de finanțare, aflate în următorul stadiu:

  • 5 proiecte finalizate
  • 20 de proiecte în derulare
  • 2 proiecte în etapa de contractare
  • 3 proiecte în etapa de evaluare tehnico-financiară finalizată, dar pentru care nu există în momentul de față fonduri disponibile
  • 2 cereri de finanțare respinse”, se arată în răspunsul trimis Media9 de Primărie.

Majoritatea proiectelor care se află în diverse etape de implementare au și o componentă de publicitate, așa că am aflat majoritatea dintre noi care sunt acestea. M-aș opri la cele care nu se pot implementa, din lipsă de fonduri, de care poate se știe mai puțin.

Cele două proiecte respinse prevedeau creșterea eficienței energetice a Liceului pedagogic “Gh. Șincai”, evaluată la 11,5 milioane de lei, din care peste 7 milioane solicitate de la Bruxelles, și proiectul Zalăul pentru toți, pentru care se solicitate o sumă infimă, 221.000 de lei.

Etapele a doua scapă turma

Sunt unele proiecte fazate. Prima etapă a prins finanțare, a doua, nu.

Zalăul a pornit proiectul “Modernizare coridoare de mobilitate urbană durabilă – Zalău 2023″, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, care prevede modernizări de străzi și trotuare, modernizarea și extinderea canalizării, amenajarea de stații de transport urban, instalarea de mobilier și marcarea unor piste de biciclete. A trebuit să se oprească la etapa I, în care de la Bruxelles se cereau 84 de milioane de lei. A doua etapă, în care se solicita peste 30 de milioane de lei, a fost blocată din lipsa fondurilor. 

Și pentru iluminatul stradal a primit bani Zalăul, iar lucrările se prognozează că se vor încheia în 2020. Din 23 de milioane de lei, municipiul contribuie doar cu 660.000. Și aici a existat o etapă secundă prevăzută, în valoare de 13 milioane de lei, dar s-au terminat banii.

Proiectul de amenajare a unor spații verzi pe imobile abandonate și degradate a primit 9 milioane de la Comisia Europeană. avea nevoie de peste 14 milioane de lei, iar Comisia Europeană urma să asigure cea mai mare parte a finanțării. Rămâne poate pe următorul exercițiu financiar european.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.