Vrei să înveți limba germană? Iată cum poți găsi cursul ideal

Autor  admin   în       3 years în urmã     1280 Vizualizări.  

Limba germană este la mare căutare, astfel că în ultimul timp au apărut pe piața din România din ce în ce mai multe oferte de cursuri. Dacă ești în căutarea unui curs de limba germană, dar îți este greu să alegi, noi îți arătăm ce aspecte să iei în considerare când cauți un curs de limba germană.

  1. Experiența centrului de limba germană

În primul rând, trebuie să ai în vedere experiența pe care o are centrul de limba germană – vechimea pe piață, numărul de cursanți pe care i-a pregătit de-a lungul timpului și rezultatele pe care aceștia le-au avut. După ce ai verificat toate datele de mai sus, este bine să verifici și pregătirea și experiența trainerilor.

  1. Recenzii

Rezultatele muncii în domeniul cursurilor ies în evidență prin portofoliu și testimoniale. Orice firmă cu prestigiu trebuie să aibă un portofoliu bogat, real, care să reflecte calitatea activității prestate. Percepția în ochii celor care i-au călcat pragul este un aspect foarte important. Încercați să culegeți câteva impresii de la cursanți și foștii cursanți: cum s-au simțit la cursuri, cum au perceput relația cu profesorul, ce progrese au făcut la acel curs de limba germană.

  1. Metoda de predare

Metoda de predare este esențială pentru reușita unui curs de limba germană. Trainerii trebuie să se poată apropia de cursanți, să le câștige încrederea și să adapteze activitățile de la curs în funcție de nivelul, pregătirea și personalitatea lor. Scopul unui trainer este să te ajute, să-ți arate unde ai greșit, să-ți explice și să îți răspundă la toate întrebările și nelămuririle. Predarea trebuie să fie dinamică și interactivă, ajustată pe parcurs cu elemente care să conducă la progres. În plus, materialele de predare trebuie să fie cât se poate de actuale și interactive.

  1. Nivelul de limba germană

Un criteriu extrem de important este dacă acel curs de limba germană urmează programa aferentă nivelurilor de limbă. Înainte de a vedea dacă lecțiile corespund cu cerințele pentru fiecare nivel în parte, trebuie să îți evaluezi nivelul de limbă germană (începător, mediu, avansat). Pentru a vedea unde te încadrezi, îți poți evalua nivelul de cunoștințe printr-un test de încadrare online.

  1. Orarul cursului

Un alt criteriu este, desigur, orarul. Este foarte important ca organizarea cursului să fie în zilele potrivite, la o oră accesibilă, pentru a permite frecventarea acestuia. Destul de relevant este și numărul de ședințe incluse într-un curs de limba germană. Un număr mai mare de ședințe acoperă parcurgerea mai multor subiecte importante, astfel facilitând o rapidă asimilare și fixare a cunoștințelor.

  1. Posibilitatea obținerii unui certificat lingvistic

Află dacă este posibil ca la finalul acelui curs de limba germană să obții și o diplomă recunoscută internațional. Pe lângă faptul că certificările și examenele aferente îți oferă o evaluare obiectivă a progresului pe care îl faci, acestea pot fi necesare pentru admiterea într-o universitate, ca dovadă a calificării pentru postul dorit etc. 

  1. Nevoile personale

Când alegi un curs de limba germană, este important să îți pui întrebarea „De ce mă apuc să învăț germana?”. Există numeroase motive pentru a învăța limba germană:

Limba germană pentru job

Este binecunoscut faptul că limba germană presupune un avantaj competitiv pe piața muncii din România. Acest avantaj poate oferi poziții mai avansate ierarhic, un salariu mai mare sau șanse mai ridicate de angajare. În plus, cunoașterea limbii germane oferă posibilitatea emigrării cu mai multă ușurință sau dezvoltarea de colaborări cu clienți din afară, având în vedere că Germania este principalul partener al României în materie de import și export. Dacă ai nevoie de limba germană la job, ar trebui să iei în considerare un curs de limba germană axat pe dezvoltarea vocabularului specific domeniului muncii.

Limba germană pentru admiterea la studii în Germania

Germania are o lungă tradiție universitară, iar datorită celor peste 420 de instituții de învățământ superior și institute de cercetare pe care le deține, reprezintă o rețea extrem de vastă în domeniul educației. Dacă îți dorești să studiezi în Germania sau în altă țară din regiunea DACH, ar trebui să ai în vedere și validarea cunoștințelor dobândite prin obținerea unui atestat de limbă germană recunoscut internațional. De aceea, ar trebui să urmezi un curs de limba germană în urma căruia să obții un certificat lingvistic de nivel B2/C1. Cele mai uzuale examene recunoscute internațional sunt testDaF, Goethe-Zertifikat sau DSD.

Curs conversațional

În cazul învățării limbii germane, nu avem mereu un context în care să exersăm comunicarea, deși dezvoltarea vocabularului, a exprimării și a înțelegerii unei limbi străine sunt esențiale pentru învățarea acesteia. Dacă stăpânești teoria, dar îți dorești să-ți perfecţionezi cunoștințele și abilitățile de a conversa în limba germană, te-ai putea orienta spre alegerea unui curs de limba germană conversațional cu vorbitor nativ. În cazul unui astfel de curs vei putea purta dialoguri, îți vei perfecționa pronunția și intonația, vei învăța expresii uzuale, îți vei exersa înțelegerea în comunicarea verbală și vei deveni fluent în exprimare în limba germană.

pastedGraphic.png

Dacă ești adult, îți recomandăm cursurile de germană online ale Centrului Gutenberg (www.invatagermana.ro). Aici sunt organizate astfel de cursuri conversaționale, unde participanții au posibilitatea de a exersa cunoștințele dobândite cu un vorbitor nativ de limba germană.

pastedGraphic_1.png

Pentru copilul tău, recomandăm programele educaționale Didacto (www.didacto.ro) în limba germană. Aici se oferă contextul ideal pentru exersarea limbii germane într-un mediu non-formal, online și offline. Activitățile online sunt cursurile de limba germană și atelierele conversaționale de limba germană, iar cele offline sunt taberele de germană.

Sperăm că acest articol te-a ajutat să alegi cursul de germană potrivit pentru tine. 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.