Vor să construiască într-o zonă mlăștinoasă. Proiectul a fost „trântit” la vot
Membrii Comisiei de urbanism a județului Cluj au hotărât, în ședința de joi, 17 februarie, să amâne un proiect prin care se dorea elaborarea PUZ – Parcelare și construire locuințe unifamiliale în localitatea Chinteni.
Suprafața studiată în proiect este de peste un hectar (10.617 metri pătrați), iar proprietarii terenului, soții Dana și Florin Zlatea, au dorit parcelarea acestei suprafețe pentru a construi locuințe unifamiliale.
Prezentarea proiectului a fost făcută de Radu Spânu, fostul arhitect șef al județului, care a și elaborat PUG-ul comunei Chinteni. Conform proiectului, terenul se află în intravilanul comunei, în vecinătatea sa aflându-se și pârâul care tranzitează localitatea.
Beneficiarii au dorit ca parcelarea să se facă în felul următor:
- două loturi de 725 mp cu front la strada Unirii, pentru construcția de locuințe individuale cu regimul de înălțime P+E (M)
- cinci parcele cu suprafețe de 500 mp fiecare, destinate edificării de locuințe individuale cu regimul de înălțime P+E (M)
- parcele cu suprafetele de 1.036, respectiv 1.027 de metri pătrați, destinate construcției a câte două locuințe individuale, cuplate, cu regimul de înălțime de P+E (M).
În ședința online a fost prezentă și Lucia Suciu, primărița Chinteniului, care s-a opus acestui proiect. Ea le-a transmis membrilor Comisiei de urbanism că acea zonă este mlăștinoasă, inundabilă și se află în vecinătatea de protecție a cimitirului comunei.
Primărița din Chinteni s-a opus proiectului
„Indiferent de cantitatea de ploi pe care o avem, construcțiile din acea zonă sunt inundate. Discutăm de inundații care ajung la parterul și chiar la etajul întâi al imobilelor. Iar când avem ploi, noi suntem prezenți și în toiul nopții.
Sunt oameni care stau în acea zonă de aproape 20 de ani, dar și-au montat câte două-trei pompe, iar când plouă, le pun în funcțiune. De la podul din amonte, situat în apropierea Centrului de informare turistică, până la terenul aflat în discuție, adică un kilometru, diferența de nivel este de 36 de centimetri.
Practic, toată acea zonă este inundabilă. Pe terenul acesta se află un post Trafo, iar deasupra trece o linie de medie tensiune. Am înțeles că beneficiarii și-au propus să bage în pământ linia electrică, dar, repet, această zonă e inundabilă.
Realmente, suntem speriați de ceea ce vor să edifice în acea zonă mai mulți constructori. Vă rog să țineți cont că e o zonă-mlaștină, unde am pus umplutură tocmai din acest motiv. Aș vrea să avem un punct de vedere și de la Apele Române”, le-a transmis Lucia Suciu membrilor din Comisia de urbanism.
Unul dintre membrii comisiei a spus că e nevoie de o expertiză geotehnică, pentru că, „vă spun eu sigur că umplutura aia se tasează în timp ce vorbim”.
Ce a spus arhitectul șef al județului
La rândul său, arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a mai adus, pe lângă cele două observații făcute în timpul ședinței – privind punctul de vedere de la Apele Române și expertiza geotehnică – alte două observații.
„Propunerea mea este, domnule Spânu, să luați cele patru puncte pe care le-am discutat, pe care o să le și scriem și o să vi le trimitem, și să veniți într-o ședință următoare cu răspunsurile. Propunerea mea este de amânare, ca să nu zic aviz nefavorabil, o revenire cu cele patru aspecte rezolvate și-atunci vom discuta proiectul”, a declarat arhitectul șef.
Cu cinci voturi „pentru”, propunerea lui Claudiu Salanță a trecut, iar proiectul va fi discutat într-o altă ședință a Comisiei de urbanism a CJ Cluj.