„Vom face tot ce putem pentru Cluj”, dar… PUG-ul municipiului NU va fi gata la timp

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     2815 Vizualizări.  

Clujul își actualizează planul urbanistic general, iar noul PUG este așteptat cu nerăbdare de urbaniști.

Compania care a câștigat licitația este Synergetics Corporation s.r.l., din București; unul dintre fondatorii societății, Adrian Ilie, a fost invitatul săptămânii la Real Estate Agenda, de la Napoca FM, emisiune realizată în colaborare cu Media9, și a oferit informații despre procesul de elaborare a PUG-ului.

Pe scurt despre demersuri: licitația a avut loc în 2019, s-a atribuit abia după un an, fiind nevoie de intervenția CNSC; ordinul de începere a lucrărilor s-a dat în noiembrie 2020, iar termenul de execuție este de 24 de luni. Ei bine, nu va fi gata la timp, iar astăzi am aflat de ce.

Adrian Ilie a dezvăluit că lucrările efective nu au început. Conform contractului, cele 24 de luni curg din momentul în care societatea obține toate informațiile necesare pentru elaborarea studiilor de fundamentare, iar deocamdată nu a reușit să obțină datele de care are nevoie. “Ne aflăm în etapa de culegere a datelor necesare pentru elaborearea studiilor de fundamentare. În practică, această etapă se lungește de fiecare dată și nu este o problemă specifică pentru Cluj, am întâlnit această situație în toate contractele. Autoritățile nu au, în cele mai multe situații, toate datele în ordine, nu sunt în format digital”, a subliniat Ilie.

Fondatorul Synergetics a explicat că primește foarte greu unele date (sau acolo unde le primește, nu sunt în format digital) privind nomenclatorul stradal, numerele poștale, numere cadastrale. Apoi a observat că foarte multe dintre terenurile din domeniul public nu sunt întabulate, nu a existat o practică să se facă ridicări topo.

La discuție a participat și Horațiu Răcășan, arhitect. El a coordonat echipa care a realizat caietul de sarcini pentru licitația din 2019. “Ne-am dorit un studiu complex, care să ofere Primăriei un instrument de lucru valoros și util. Noul PUG ar trebui să facă un recensământ al locuințelor, o evidență a persoanelor din aceste locuințe, o evaluare a infrastructurii, a cursurilor de apă, a spațiilor verzi, un bilanț energetic și unul al rețelelelor de utilități”, a spus Răcășan. Acesta a subliniat că Primăria, fostele regii, universitățile dețin o bună parte din date, dar acestea nu sunt structurate și digitalizate.

L-am rugat pe Adrian Ilie să ne spună care este, în opinia sa, calendarul realist al actualizării PUG. “Anul viitor se pot finaliza studii de fundamentare, iar în 2023 se poate preda un regulamemt preliminar de urbanism. Urmează apoi faza de obținere a avizelor, care ține de implicarea Primăriei. Este ceea ce noi, operatorii economici, denumim risc politic. Un aviz de la ministere se poate obține în două săptămâni sau în șase, dar media este de trei luni. Iar avizele se obțin în succesiune, depinde unul de aprobarea celui anterior”, a spus Adrian Ilie.

Acesta a subliniat că vor fi dezbateri publice, la date pe care urmează să le stabilească Primăria. “Ne dorim cât mai multe astfel de dezbateri, unele dintre principiile realizării PUG sunt legitimitatea în fața locuitorilor, integrarea solicitărilor lor, transparența”, a mai afirmat fondatorul societății care actualizează PUG-ul Clujului.

Real Estate Agenda este o emisiune difuzată de Napoca FM în fiecare luni, la 10:05, pe 102,2. Emisiunea poate fi urmărită și video, pe pagina de Facebook Napoca Live.

DECLARAȚIE

„Efortul pe care putem să îl facem este ca autoritățile publice să înțeleagă care este o ordonare adecvată a spațiului, care este etosul modernist al dezvoltării unui oraș, cât de importantă este identitatea unui oraș și identificarea unui locuitor cu orașul. Toate orașele sunt astăzi într-o competiție internațională de imagine, de marketing, de atragere a marelui capital, de definire din punct de vedere economic, de definire a rolului regional, și da, vom face tot ce putem pentru Cluj”.

Adrian Ilie, fondatorul companiei care realizează PUG-ului Clujului

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.