Vom avea cinci spitale noi, la Cluj? „Pe tot ce pune gura Emil Boc se transformă în «proiecte de succes» ca metroul”
Deputatul clujean Emanuel Ungureanu, de la USR, critică anunțul primarului Emil Boc, conform căruia ar urma să apară la Cluj, până în 2026, cinci spitale noi. Boc a enumerat (1) spitalul regional de urgență, din Florești, despre care a spus că va fi gata în 2026, cele două investiții obținute de Consiliul județean, prin PNRR, (2) centrul multi-transplant de pe strada Victor Babeș și (3) spitalul de copii monobloc, din Borhanci, apoi (4) centrul de neurochirurgie de pe strada Pasteur, pus la cale de medicul Ștefan Florian, pe care Primăria îl susține cu fonduri din bugetul local, și (5) centrul de excelență în domeniul cancerului, din Borhanci.
Ungureanu spune că spitalul regional de urgență (foto jos) nu are cum să se termine în următorii cinci ani și că, în mod realist, doar două investiții se vor putea finaliza până la închiderea PNRR.
„Clujul, în mod realist, poate avea două spitale noi, construite de la zero, până în 2027. Acestea sunt centrul integrat de transplant și spitalul de copii monobloc. Sunt singurele proiecte cu adevărat mature și care pot fi finanțate din PNRR. O singură mare piedică există până la această oră. Are și un nume: Alexandru Rafila. Ministrul, în gândirea lui foarte pesedistă, crede că PNRR este un fel de sac cu bani de la PSD, care trebuie împărțit pe criterii politice. El ar vrea să prindă și Olguța ceva, să prindă și un primar de la Vâlcea ceva, chiar dacă nu au proiecte mature. Timpul trece. Trebuie să se finanțeze urgent proiectele mature din punct de vedere tehnic. PNRR ar trebui să se termine în 2026, dar nu este un termen realist; probabil se va prelungi cu un an, prin decizie politică.
Faptul că Emil Boc căpușează proiectele lui Alin Tișe, din punct de vedere al imaginii, poate fi o altă piedică neașteptată. Cu cât se bagă mai puțin Emil Boc în seamă, cu proiecte de spitale noi în Cluj, cu atât sunt mai mari șansele ca ele chiar să se întâmple. Pe tot ce pune gura Emil Boc se transformă în «proiecte de succes» ca metroul.
Celelalte două proiecte, cel al domnului Florian, nu e un spital nou. Se reconstruiește pe o structură veche, era secția de medicina muncii a SCJU. Un «coteț». Peste acest «coteț» se spune că se face un centru de excelență. Așa nu se poate. «Cotețul» trebuie demolat și în locul său, da, s-ar putea construi un centru de excelență în neurochirugie.
Cât despre centrul de oncologie din Borhanci, este un bla-bla, care nu are nici măcar un studiu de fezabilitate”, a spus Emanuel Ungureanu.
„O să facem”. Trei spitale noi ar urma să fie gata în 2026, anunță primarul Emil Boc
Mergând mai departe, Ungureanu a mai spus că, dacă investițiile se vor finaliza, Alin Tișe ar urma să devină primul politician de după Revoluție care construiește două spitale de la zero.