Vin bani pentru Cluj. Miliarde de euro pentru orașele care și-au propus să devină inteligente și neutre climatic

Autor  admin   în       2 zile în urmã     429 Vizualizări.  

Comisia Europeană a anunțat că înființează o nouă platformă „Climate City Capital Hub”, o resursă financiară internațională pentru a sprijini în continuare orașele care participă la misiunea UE privind orașele inteligente și neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei.

Acest demers va fi gestionat de platforma de punere în aplicare a misiunii „Orașe”, coordonată în prezent prin proiectul NetZeroCities. Comisia a anunțat crearea sa în cadrul conferinței „Misiunea celor 2024 orașe”, care a avut loc la Valencia în perioada 25-26 iunie. Până în prezent, 33 de orașe au primit eticheta misiunii UE pentru orașe inteligente și neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei: 10 în octombrie 2023, Clujul fiind chiar primul, și 23 în martie 2024. Eticheta reprezintă o etapă importantă în activitatea orașelor.

Acesta recunoaște dezvoltarea cu succes a contractelor urbane privind clima, care prezintă viziunea generală a orașelor privind neutralitatea climatică și conțin un plan de acțiune, precum și un plan de investiții. În 2023 au primit această etichetă: Sønderborg (Danemarca), Mannheim (Germania), Madrid, Valencia, Valladolid, Vitoria-Gasteiz și Zaragoza (Spania), Klagenfurt (Austria), Cluj-Napoca (România) Stockholm (Suedia).

Orașele alese în 2024 au fost: Ioannina, Kalamata, Kozani, Salonic (Grecia), Heidelberg (Germania), Leuven (Belgia), Espoo, Lahti, Lappeenranta, Tampere, Turku (Finlanda), Barcelona, Sevilla (Spania), Pecs (Ungaria), Malmö (Suedia), Guimaraes, Lisabona (Portugalia), Parma (Italia), Parma, Franța, Limassol (Cipru) și Izmir (Turcia).

Orașele încheie contractele urbane privind clima împreună cu părțile interesate de la nivel local, inclusiv cu sectorul privat și cu cetățenii. Din cele 33 de planuri de investiții care au fost prezentate până în prezent, aproximativ 114,1 miliarde euro au fost prevăzute în buget pentru acțiuni în domeniul climei, în medie 3,6 miliarde euro pe oraș.

În prezent, Comisia revizuiește alte 23 contracte urbane privind clima.

Datorită platformei, orașele care au primit deja eticheta misiunii UE „Orașe” vor putea:

1. Să aibă accesul la consultanță financiară în cooperare cu serviciile de consiliere ale Băncii Europene de Investiții (BEI);

2. Să își structureze nevoile financiare astfel încât să înțeleagă diferitele modalități de finanțare a proiectelor, inclusiv punerea în comun a proiectelor;

3. Să introducă proiecte pentru o serie de furnizori de capital, inclusiv creditori și investitori din sectorul public și privat (cum ar fi capitalul filantropic și corporativ, precum și finanțarea inovatoare, cum ar fi finanțarea participativă și obligațiunile legate de durabilitate) și să sprijine procesul de închidere a tranzacțiilor.

În plus, BEI a alocat un pachet de împrumuturi în valoare de 2 miliarde de euro pentru orașe cu eticheta „Orașe”, pentru a sprijini planurile acestora de a investi în energie, clădiri eficiente, sisteme de încălzire centralizată, energie din surse regenerabile, mobilitate durabilă, reînnoire și regenerare urbană, apă și infrastructură socială.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.