Viitorul începe acum. Primăria oferă șase milioane pentru meseriile viitorului

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     929 Vizualizări.  

Primăria a lansat licitația pentru dotarea laboratoarelor din cadrul proiectul Cluj – Future of Work, finanțat din fonduri europene. Se pun la bătaie bani mulți. 

6

milioane de lei este suma estimată pentru dotarea celor trei laboratoare.

Cluj Future of Work este un proiect finanțat de Comisia Europeană prin programul de cercetare-dezvoltare Urban Innovative Actions în Cluj-Napoca care își propune analiza și testarea unor scenarii care să permită sectorului cultural, academic, de afaceri și administrativ și, în general, comunității să se pregătească pentru schimbările pe care următorii 20 de ani le vor aduce în piața forței de muncă.

Se cumpără sisteme de automatizare pentru laboratorul Machine Learning & Automation, echipamentele audio-video pentru CGI &VFX și instrumente de evaluare și testare pentru laboratorului de Design Development; câte două miloane de lei sunt rezervați pentru fiecare dintre acestea laboratoare. Ofertele se vor putea depune până în 19, 23 și 24 martie.

„Cluj Future of Work” urmărește ca timp de trei ani să implementeze trei obiective principale:

  1. Facilitarea tranziției la tehnologia 4.0, oferind training și dezvoltare de noi competențe pentru persoanele pregătite în prezent pentru locuri de muncă aflate în risc de dispariție ca urmare a automatizării;
  2. Creșterea competitivității și implicarea în nevoi societale pentru industriile culturale ale orașului (film, design, muzică, meșteșuguri, media etc.);
  3. Înțelegerea și propunerea de schimbări fundamentale privind organizarea muncii la nivelul orașului prin lucrul cu categoriile sociale excluse în prezent pe piața muncii.

5,6

milioane de euro este bugetul inițial al proiectului este de 5,6 milioane de euro. 

Din suma totală, 38 de procente sunt alocate pentru cercetare-dezvoltare și testare de noi tipuri de curricula pentru categoriile vizate de proiect, 38% sunt investiții în echipamente specifice industriei 4.0, 8% într-un program de incluziune pe socială pentru categoriile marginalizate pe piața muncii, în timp ce 6 procente sunt alocate cheltuielilor de marketing și 10 procente cheltuielilor administrative. Perioada de implementare a proiectului este de trei ani.

Cluj Future of Work este realizat în co-management de către Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean, într-un consorțiu cu alte opt organizații locale: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Clusterul de Mobilier Transilvan, Cluj IT Cluster, Clusterul Transilvania IT, Festivalul Internațional de Film Transilvania, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și ZAIN Festivalul de Creativitate al Transilvaniei.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.