VIDEO. Zăpada mieilor s-a abătut asupra Clujului: a nins în seara asta ca iarna. Semnificații

Autor  admin   în       2 years în urmã  

O lapoviță puternică s-a abătut marți seara asupra Clujului. A început să ningă pe la 7 seara, iar ninsoarea a ținut cel puțin o jumătate de oră. În câteva minute, orașul a fost alb. Sigur, este o etapă tranzitorie, deoarece vremea se va încălzi în următoarele zile. 

În legendarul colectiv, când ninge după 9 martie ar fi vorba de un an bun în agricultură.

Bătrânii știu că zilele friguroase de după 9 martie, când se întâmplă să mai ningă, poartă numele de Zăpada mieilor. După ele, vin zilele calde ale păsărilor: Ziua Berzei, Ziua Cucului și Ziua Mierlei. Atunci când se întâmplă ca în loc de aceste zile dedicate în special păsărilor migratoare să fie frig și ninsoare, există denumirea populară de Zăpada Berzelor sau a păsărilor călătoare.

Ce înseamnă Zăpada mieilor. Și ce se pune despre Ziua Berzei, Ziua Cucului și Ziua Mierlei

Zilele friguroase de după 9 martie, când se întâmplă să mai ningă, poartă numele de Zăpada mieilor. După ele, vin zilele calde ale păsărilor: Ziua Berzei, Ziua Cucului și Ziua Mierlei. Atunci când se întâmplă ca în loc de aceste zile dedicate în special păsărilor migratoare să fie frig și ninsoare, există denumirea populară de Zăpada Berzelor sau a păsărilor călătoare.

Zăpada mieilor: semnificație

Din bătrâni, ninsorii venite de după data de 9 martie i se spune zăpada mieilor și este considerată semn bun pentru că ne aduce spor și bogăție. Unii spun că ninsoarea mieilor e pe la sfârşitul lui martie, alţii spun că e pe la începutul lui aprilie. În această perioadă sunt aduşi pe lume mieii, simbolul primăverii. Această zăpadă udă pământul și îl pregătește astfel pentru recolte bogate.

Citește mai mult despre acest subiect accesând acest link.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.