VIDEO. Care sunt posibilele cauze ale alunecării de teren de pe A10, pe sensul de mers Sebeș – Turda

Autor  admin   în       1 year în urmã     1364 Vizualizări.  

Antreprenorul Pizzarotti lucrează la alunecarea de teren în zona Alba Iulia Nord care afectează sensul de mers Sebeș-Turda de pe autostrada A10.

În prezent, traficul este închis pe sensul de mers Sebeș-Turda, existând semnalizări rutiere cu mai bine de doi kilometri înainte. Circulația de pe acest sens de mers a fost preluată de bretelele 3 și 4 ale autostrăzii, se coboară pe breteaua 3 în sensul giratoriu de unde se poate continua pe DN1 sau pe breteaua 4 și mai departe pe autostradă.

Constructorul frezează asfaltul în zonă pentru a permite o intervenție mai amplă la alunecare. Foto: ziarulunirea.ro

Posibilele cauze ale alunecării de teren de pe A10

ziarulunirea.ro scrie că, potrivit unor surse din interiorul firmei antreprenorului, fenomenul de fisurare ar fi fost declanșat de o acumulare de apă neașteptată și imprevizibilă, care a condus la creșterea nivelului hidrostatic și a unei scurgeri transversale a apelor freatice spre exteriorul drumului amenajat, cauzată în principal de evenimente meteorice care au avut loc în lunile premergătoare apariției fisurii.

VIDEO: ziarulunirea.ro

Prin această s-a redus sensibil rezistență terenului și micșorarea coeziunii, rezultând un coeficient de siguranță subunitar pentru stabilitatea generală, mai scrie sursa citată.

Regimul pluvial intens precum și modificările hidrogeologice au condus la schimbarea importantă a ipotezelor inițiale de calcul, în principal prin creșterea nivelului hidrostatic în acest amplasament.

Ce lucrări se fac pentru consolidarea zonei afectate

  • excavarea terenului și realizarea treptelor de înfrățire care să urmărească planul de alunecare;
  • realizarea părții inferioare a taluzului din anrocamente care să formeze un element stabilizator fundat pe un masiv de beton (ranfort);
  • umpluturi din piatră spartă sort de 0-63 mm, ranforsată cu geogrile, deasupra prismului specificat anterior și pereerea acestora pe zona debușării drenurilor;
  • sistem de drenuri sub-orizontale forate, la două nivele;
  • colectarea, dirijarea și evacuarea controlată a debitelor de apă pluvială, în afară lucrării propriu-zis.

Traficul rutier a fost închis, începând cu 1 februarie, timp de 30 de zile, pe sensul de deplasare Sebeş – Turda, de pe autostrada A10, pe sectorul cuprins între km 15+760 – 16+800.

Conform CNAIR, circulația a fost închisă pentru remedierea unor deficienţe apărute în această zonă, la cererea constructorului Pizzaroti. În termeni mai naturali, s-a produs o alunecare de teren.

Alții au fost interesați și de acest articol: Circulația pe o porțiune din autostrada Sebeș – Turda se închide timp de o lună. Au apărut „deficiențe”

A10, traseul Sebeș – Turda

A10 este autostrada care face legătura dintre Autostrada A1 și Autostrada A3, pe traseul Sebeș – Turda. În luna iulie 2013, a fost anunțată organizarea unei licitații pentru porțiunea Sebeș-Turda, iar rezultatele acesteia au fost anunțate în decembrie 2013.

Tronsonul Sebeș-Turda este împărțit în patru loturi:

  • Lot 1 – 17,00 km de la intrarea pe autostrada în Sebeș până la Pârâul Iovului; constructori: asocierea SC Impresa Pizzarotti & C s.p.a. – SC Pomponio s.r.l. Cost: 541.739.137 lei fără TVA
  • Lot 2 – 24,25 km de la Pârâul Iovului până la intrarea în Aiud; constructori: asocierea Aktor SA – SC Euroconstruct Trading s.r.l. Cost: 549.332.494 lei fără TVA.
  • Lot 3 – 12,45 km de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea; constructori: asocierea Tirrena Scavi SpA, Societa Italiana per Conotte d’Acqua s.p.a. Cost: 420.511.921 lei fără TVA
  • Lot 4 – 16,30 km de la nodul Decea până în Turda; constructori: asocierea Porr Construct s.r.l, Porr Bau GmbH. Cost: 470.004.894 lei fără TVA.

Tronsonul Sebeș – Turda (70 de km) este deschis circulației. Din 2018 se circulă pe 45,7 kilometri, pe loturile 3 şi 4, între Aiud şi Turda. În decembrie 2020 a fost deschis lotul 1, între Sebeş – Alba Iulia, iar în noimebrie 2021 – lotul 2, între Alba Iulia – Aiud.

Termen de deschidere: loturile 3 și 4 au fost deschise circulației în iulie 2018; 15,5km din lotul 1 au fost deschiși în decembrie 2020; în noiembrie 2021 pentru diferența rămasă pe lotul 1 si pentru lotul 2.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.