VIDEO Apariție inedită în centrul Clujului: o țestoasă a fost întâlnită plimbându-se pe aleile parcului

Autor  admin   în       2 years în urmã     1661 Vizualizări.  

Apariție inedită în Parcul Central din Cluj-Napoca. O țestoasă de dimensiuni medii a fost zărită în apropierea clădirii Universității de Artă și Design, căutându-și, parcă, locul.

Sigur, parcul este casă bună pentru multe păsări: pe luciul lacului întâlnești rațe sălbatice (care între timp s-au domesticit🙂 ), lebede albe și lebede negre aduse de la Grădina Zoologică din Târgu Mureș, câteodată pescăruși, dar și păsări care tranzitează zona și-și mai trag suflul preț de câteva momente pe Chios. Și multe veverițe.

Plus diversitatea de păsări mici din parc, cărora municipalitatea le-a făcut căsuțe în urmă cu 7-8 ani, dar care între timp au fost distruse.

Ba și o gâscă canadiană, o specie care nu trăiește în România decât în unele rezervații sau în grădinii zoo, și-a făcut apariția în această primăvară pe lac, stârnind curiozitatea celor prezenți în Parcul Central.

Aici este articolul cu vizita la Cluj a respectivei🙂Apariție rară pe Lacul Chios din Cluj. A „aterizat” de pe alt continent

Dar foarte rar ca o țestoasă să fie întâlnită în Parcul Central. O țestoasă altfel decât cele de acvariu. Deoarece parcul nu e habitatul lor. Ele trăiesc și se simt bine într-un mediu natural, cum ar fi bălțile cu vegetație bogată, nicidecum într-o zonă foarte urbanizată, chiar dacă are și un lac.

Pe aleile din Parcul Central: Foto: Media9

Media9 a stat de vorbă cu biologul și activistul de mediu Călin Dejeu care și-a exprimat mirarea de a vedea o țestoasă în Parcul Central.

DECLARAȚIE:

„Este o țestoasă de apă de-a noastră, Emys orbicularis. Nu e țestoasă de Florida. Greu de spus cum a ajuns aici. Orice habitat natural al ei este cam departe de Parcul Central. Înclin să cred că a eliberat-o cineva” – Călin Dejeu, biolog clujean

Acesta este de părere că habitatul propice acestei specii ar fi zona de protecție a Companiei de Apă Someș din Florești, acolo unde natura e stăpână și nu omul, dar nu-și dă seama cum să fi ajuns până în centrul Clujului. Biologul clujean a concluzionat că, cel mai probabil, țestoasa a fost eliberată/abandonată de cineva în parc.

Un cățel curios a încercat să se apropie de țestoasă, ba a înconjurat-o de câteva ori, dar pentru că nu-i era cunoscută😉, s-a lăsat păgubaș. VIDEO: Media9

Țestoasa Emys orbicularias

Potrivit site-ului Societății ornitologice din România, Emys orbicularias este o specie vulnerabilă, afectată de degradarea și fragmentarea habitatelor prin lucrări de captare, drenare și îndiguire.

Conform sursei citate, carapacea țestoasei de apă este mai puțin bombată decât a speciilor de uscat, măsoară între 26 și 36 cm, este închisă la culoare, cu mici puncte galbene prezente de asemenea pe cap, picioare și coadă.

Habitat
Preferă apele stătătoare sau lin curgătoare cu vegetație bogată, atât submersă, cât și pe maluri, dar și zone adiacente, ce oferă posibilități de sorire și îngropare a ouălelor.

Răspândire
Țestoasa de apă se găsește în toate regiunile țării, până la altitudinea de aproximativ 700 de metri.

Populație
În țara noastră trăiesc câteva zeci de mii de exemplare.

Amenințări
Este o specie vulnerabilă, afectată de degradarea și fragmentarea habitatelor prin lucrări de captare, drenare și îndiguire.

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.