VIDEO. 23 de noi rame electrice din cele 62 vor circula pe rutele regio din Transilvania și Banat. Viteza atinsă: 160 km/oră

Autor  admin   în       11 luni în urmã     21110 Vizualizări.  

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) poate semna contractul pentru cea mai mare achiziție de 62 de rame electrice regionale (RE-R) pentru trenurile metropolitane, după ce Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a respins contestația formulată de producătorul Alstom. 

Secretarul de stat în Transporturi, Irinel Ionel Scrioșteanu, a informat că societatea câștigătoare POJAZDY SZYNOWE PESA BYDGOSZCZ SPOLKA AKCYJNA (POLONIA) – PESA.

Oficialul din Transporturi a mai declarat că trenurile electrice sunt de scurt parcurs și vor fi coloana vertebrală a trenurilor metropolitane care vor deservi zonele marilor orașe cu densitate mare de trafic, pentru transportul feroviar de călători.

Achiziția este împărțită în trei loturi, iar cele 62 de rame electrice regionale vor fi distribuite după cum urmează:

– 23 trenuri electrice pentru rutele din Transilvania și Banat:

  • Brașov – Gheorgheni;
  • Arad – Timișoara – Caransebeș;
  • Huedin – Cluj – Bistrița.

– 20 trenuri electrice pentru rutele din Muntenia și Moldova:

  • București Nord – Ploiești Sud – Adjud;
  • Iași – Pașcani – Suceava;
  • Bacău – Pașcani.

– 19 trenuri electrice pentru rutele care pleacă din București spre Brașov și Constanța:

  • București Nord – Ploiești Vest – Brașov;
  • București Nord – Roșiori;
  • București Nord – București Obor/Fundulea;
  • Constanța – Fetești.

4,15

miliarde de lei (fără TVA) este valoarea maximă a proiectului privind achiziționarea celor 62 de rame electrice

Valoarea totală a proiectului este cuprinsă între 3,24 de miliarde și 4,15 miliarde de lei, fără TVA, iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Transport 2021 – 2027.

Caracteristicile tehnice aferente noilor trenuri

  • viteză de deplasare până la 160km/oră;
  • acces și locuri pentru persoane cu dizabilități;
  • acces și spații pentru biciclete.

Pe lângă achiziția propriu-zisă a ramelor electrice, contractul prevede achiziția și a serviciilor de mentenanță și reparații pe o durată de 15 ani, cu posibilitatea de prelungire a acestei perioade până la 30 de ani, prin încheierea unui act adițional.

Te-ar putea interesa și acest articol, care vorbește despre achiziția altor trenuri electrice (32 de rame de lung parcurs – inter – regionale (IR):

GALERIE FOTO. Primul tren electric n-a apucat să circule pe rutele din țară, că are deja contestatari: „Ăsta e tramvai sau metrou, nu tren în care să intre oameni cu bagaje”

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.