Victorie civică. S-a tranșat problema arborilor: doar doi se relochează

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     807 Vizualizări.  

Primarul Clujului, Emil Boc, a anunțat astăzi decizia în cazul arborilor propus spre relocare de pe strada Universității.

„Cumpănind între viziunea arhitectului și cea a primăriei, în consonanță cu cea a societății civile, am decis să păstrăm cea mai mare parte a arborilor”, a explicat Boc.

Primarul s-a răsucit 180 °, pe actul prin care să relocau arborii apare semnătura sa.

Dintre cei 18 copaci existenți, doar doi urmează să fie mutați. În proiect, se prevede plantarea a încă 31, ceea ce înseamnă că la final pe stradă vor exista 47 de arbori.

„Se poate retrasa aliniamentul, diferențele sunt mici, de 50-70-80 de centimetri”, a spus Emil Boc.

Cei doi arbori la care se renunță sunt plantați în urmă cu doi ani, iar eliminarea lor va permite lărgirea trotuarului la intersecția dintre strada Universității și strada Napoca/Piața Unirii.

Este o victorie a societății civile, care a reacționat la unison. Pe de altă parte, primarul Emil Boc a dat toată vina pe proiectanți. După ce au învins, în urmă cu câțiva ani, și în proiectul betonării Someșului, „civicii” consideră acum că e momentul să se implice politic.

Primarul Clujului am mers mai departe și a vorbit despre strategia orașului privind spațiile verzi. A enumerat proiecte finalizate, în derulare sau viitoare. A spus și un lucru foarte interesant: că municipalitatea analizează în acest moment Clujul cartier cu cartier și că strategia pentru viitor este ca 30 la sută din fiecare cartier să fie verde, respectiv ca orice locuitor al orașului să aibă de mers doar 300 m până la un scuar, o grădină urbană sau un parc.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.