4,8 milioane de lei „cheltuieli neprevăzute”. Viceprimarul, luat peste picior. „Cereți la ‘comunicare’ să vă schimbe ‘punctajul’ cum că noi, cei de la USR, nu înțelegem nimic”
Consilierul local Călin Groza (USR) s-a interesat, în ședința de marți a CL, de ce costurile la unele proiecte de infrastuctură din oraș au explodat pur și simplu.
Majorări de 34 – 36%
Călin Groza a dat ca exemplu proiectul de modernizare a străzilor Kogălniceanu – Universității, unde indicatorii tehnico-economici includ o majorare de 34,5% și proiectul de revitalizare a malurilor Someșului, care prevăd o creștere a costurilor de 36%.
DECLARAȚIE
„Evident că se așteaptă clarificări și detalii suplimentare. Ori în actele înaintate de primărie la aceste proiecte de HCL avem doar niște devize generale. La proiectul de modernizare Calea Moților – Calea Mănăștur, avem ‘cheltuieli diverse neprevăzute’ de 4 milioane de lei și o creștere a prețurilor materialelor de construcții cu 10 milioane de lei.
Noi am solicitat ca primăria să vină în fața Consiliului local cu un deviz detaliat, să ne lămurim ce înseamnă aceste majorări ale indicatorilor tehnico-economici. Chiar mă bucur, domnule primar, că ați retras acest proiect de pe ordinea de zi (Calea Moților – Calea Mănăștur – n.r.), ca în viitoarea ședință a CL, când probabil îl veți repune, să avem aceste clarificări din partea primăriei”.
Consilierul USR Călin Groza, în ședința CL de marți, 17 octombrie
Dan Tarcea: „Pesemne că n-ați citit deloc ce prevede proiectul”
Cel care i-a răspuns a fost viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, care i-a reamintit că actualizarea indicatorilor tehnico-economici a fost aprobată în ședința CL din 3 august, când și consilierii USR au votat-o.
„Domnule consilier, eu n-am vrut să intervin, dar mă obligați s-o fac. V-ați referit la proiectul Calea Moților – Calea Mănăștur. Pesemne că n-ați citit deloc ce prevede proiectul. Actualizarea indicatorilor tehnico-economici a fost votată și de dumneavoastră, USR. Și a fost vot în unanimitate în data de 3 august. Rugămintea mea este ca data viitoare, dacă se poate, să citiți mai cu atenție proiectele, că poate atunci o să vă lămuriți mai bine cu privire la elementele care sunt acolo și asupra devizelor de venituri și cheltuieli. Mulțumesc”, i-a transmis viceprimarul Dan Tarcea.
Răspunsul consilierului USR nu s-a lăsat așteptat.
„Domnule viceprimar, dacă îmi dați voie, vă rog să cereți echipei dumneavoastră de comunicare să vă schimbe ‘punctajul’ cum că noi, cei de la USR, nu înțelegem nimic și nu știm nimic. Venim din domeniul privat, avem și noi experiență, și am cerut două lucruri punctuale: ce înseamnă cei 4,8 milioane de lei ‘cheltuieli neprevăzute’ și de ce s-a majorat cu 10 milioane de lei cheltuielile cu materialele de construcții. Că tot dați vina pe inflație și războiul din Ucraina. Au fost demult astea”, a argumentat Călin Groza.
„Domnule consilier, mă întrebați după două sau trei luni după ce ați votat proiectul. Dumneavoastră n-ați citit proiectul (care urma să fie dezbătut astăzi, doar că a fost retras la inițiativa primarului – n.r.), că el nu prevede nicio modificare de costuri, stimate domn. Acest proiect l-ați votat în 3 august, inclusiv dumneavoastră ați făcut-o. Atunci s-au votat majorările. Adică după trei luni dumneavoastră mă întrebați de ce au crescut prețurile la materialele de construcții? De ce nu m-ați întrebat atunci când ați votat proiectul?”, i-a replicat viceprimarul Clujului.
Călin Groza a explicat că respectivul proiect este prin fonduri europene prin POR 2021-2027 și că își dorește ca atunci când va fi depus la Autoritatea de Management aceste aspecte să fie bine lămurite, „pentru că veți merge din partea Consiliului Local”.
„Toate proiectele depuse de Primăria Cluj-Napoca pe fonduri europene au fost complete. Tocmai de aceea, municipiul Cluj-Napoca este numărul 1 la atragerea de fonduri europene la nivelul României. Este un model de bune practici și nu există un alt municipiu în țară care să fi atras mai multe fonduri europene ca municipiul Cluj-Napoca”, a încheiat Dan Tarcea.
Care este valoarea proiectelor din fonduri europene atrase de administrația locală
Din 2007 și până acum, Primăria Cluj-Napoca a realizat sau are în implementare proiecte finanțate din fonduri europene în valoare totală de peste 420 milioane de euro. De asemenea, pentru exercițiul financiar actual, numai prin PNRR au fost depuse până acum proiecte de peste 126 milioane de euro și sunt în pregătire proiecte de 4,5 miliarde de euro – cuprinzând centura metropolitană, trenul metropolitan, proiectul pentru metrou, Parcul Est, Someșul metropolitan ș.a.