Viața ca un film de aventuri! Incredibila poveste a clujeanului condamnat la 30 de ani de închisoare. El a fost judecat pentru traficarea a peste 1.300 de kilograme de cocaină

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     4656 Vizualizări.  

În noianul de știri legate de războiul din Ucraina și de luptele din Israel, o informație de la Cluj a trecut (aproape) neobservată. 

Curtea de Apel Cluj a aprobat, recent, transferul clujeanului Dan George Rusu în ţară. Românul este încarcerat de 19 ani într-un penitenciar din Chile, unde a primit o condamnare de 30 de ani pentru trafic de droguri. La Cluj, Dan Rusu (foto jos) ar urma să-și ispășească restul pedepsei. 

Foto: ciperchile.cl

Este pentru a doua oară când instanța clujeană ia această decizie. Prima dată a fost în 2021. Transferul în țară i-a fost anulat atunci, din motive neînțelese de el. Clujeanul a reluat toate demersurile pentru transfer și a făcut greva foamei timp de 67 de zile.

Dar cine este Dan George Rusu (56 de ani) și ce a făcut el de a fost condamnat la o pedeapsă atât de severă: 30 de ani de închisoare. 

Foto: ciperchile.cl

Povestea lui este bulversantă și ne arată, încă o dată, că viața bate filmul. Iar protagonistul principal este acest Dan George Rusu, născut în iunie 1967 în Cluj-Napoca.

CONTEXT

  • în 2004, Dan George Rusu a fost condamnat de justiția din Chile la opt ani de închisoare pentru trafic de droguri;
  • clujeanul a fost judecat pentru traficarea unei cantități de 1.320 de kilograme de cocaină de înaltă puritate, a doua cea mai mare captură, la acea vreme, din istoria statului Chile;
  • alături de el, au mai fost judecate alte patru persoane;
  • Dan George Rusu a mai fost acuzat de patru jafuri de bănci în Austria;
  • clujeanul a locuit o perioadă în Budapesta și și-a luat un alt nume: Geza Jungvirt;
  • în capitala Ungariei și-a desăvârșit cunoștințele în boxul thailandez:
  • în închisoarea din Chile, era asemuit marilor șefi mafioți; poliția chiliană l-a considerat atunci ca un „șef al crimei organizate din Europa”;
  • aflat în închisoarea din Chile, clujeanul ar fi orchestrat un nou transport de cocaină în Europa prin haine impregnate cu cocaină;
  • a fost prins cu ajutorul interceptărilor telefonice;
  • transportul comandat i-a adus o condamnare în plus, iar la cei 8 ani de închisoare i s-au mai adăugat câțiva; total 30 ani de pușcărie;
  • până acum, clujeanul a executat 19 ani; restul vrea să-i facă în România;
  • Dan George Rusu se consideră nevinovat.

Dan George Rusu a făcut greva foamei timp de 67 de zile. Foto: gandul.ro

Media9 îți prezintă povestea lui Dan George Rusu, așa cum a fost relatată de ziariștii chilieni de la ciperchile.cl, la 4 ani de la arestarea clujeanului. Traducerea ne aparține.

Povestea clujeanului Dan George Rusu

„Originar din Transilvania și expert în boxul thailandez, este protagonistul celei de-a doua cea mai mare captură de cocaină din istoria Chile. Interceptarea telefonului lui George Dan Rusu a fost principalul mijloc de probă împotriva lui.

Trei ani mai târziu, în timp ce își ispășea pedeapsa în închisoarea Colina II, o altă interceptare telefonică l-a angajat să facă un plan de a trimite în Europa haine impregnate cu cocaină. În Austria s-a cerut extrădarea lui pentru patru jafuri de bănci, iar poliția chiliană crede că trecutul său este legat de serviciul de informații al României lui Ceaușescu.

În primul său interviu din închisoare – unde rămâne sub supraveghere 24 de ore – Dan Rusu sau Geza Jungvirt, așa cum își spune și el, se declară nevinovat, și acuză un tratament inuman și persecuție politică (…).

<El Ruso> este unul dintre cei mai faimoși și mai importanți deținuți din închisoarea Colina II, de la periferia orașului Santiago. Omul pe care poliția chiliană îl are ca șef al crimei organizate în Europa. El ispășește opt ani de pedeapsă pentru trafic de droguri și urmează să fie judecat pentru o infracțiune similară comisă din închisoare.

În ambele cazuri, interceptarea apelurilor telefonice de către poliție a fost esențială în zădărnicirea operațiunilor de trafic pe scară largă. Pe 20 octombrie, când a avut loc ședința de pregătire a judecății orale pentru ultima infracțiune de care este acuzat, jandarmeria a reușit să împiedice intrarea presei sau a publicului din motive de securitate.

Izolarea este o constantă în cazul lui. Este reținut în Secția de Supraveghere Permanentă a Colina II. Asta înseamnă că mișcările lui sunt înregistrate 24 de ore pe zi, că are dreptul doar la două ore de terasă și în celula sa – individuală, foarte îngustă și fără apă potabilă – nu poate exista televizor, radio sau bucătărie.

Acele două ore în curte, care în general merg de la prânz până la două după-amiaza, sunt dedicate cultivării corpului și legendei lui de culturist și expert luptător de box thailandez sau orice poate: mâini, picioare, cap.

Rusul nu este rus și nici nu se numește așa. De fapt, există îndoieli cu privire la numele și originea lui reală. În urmă cu patru ani, când a fost arestat după ce a fost prins cu 1.320 de kilograme de cocaină de înaltă puritate, a doua cea mai mare captură din istoria țării, a fost identificat drept cetățean ungur Geza Gungvirt.

Imagini din timpul procesului. Foto: ciperchile.cl

Însă odată început procesul împotriva lui, Interpolul a raportat că bărbatul era român și se numește George Dan Rusu. S-a născut în iunie 1967 la Cluj-Napoca, regiunea Transilvania.

Dan Rusu se numește Ruso, printre altele pentru că așa apare Dan Ruso în evidențele jandarmeriei chiliene, deși în interiorul închisorii îl cunosc și pe celălalt nume (…).

Conexiuni și glamour

Dan Rusu nu a primit de luni de zile alte vizite decât cele ale avocatului său și ale unui reprezentant al ambasadei României în Chile. Înainte, era vizitat de bărbați și femei din Europa și America de Sud.

Dar în urmă cu un an, în timp ce el își împlinea al treilea an de detenție, majoritatea acestor persoane au fost reținute într-o acțiune comună a poliției din Chile, Argentina și Bolivia, intitulată „Operațiunea Cárpathos”.

Ancheta a durat paisprezece luni și a implicat eforturi nemaiîntâlnite până acum în poliția chiliană pentru un caz de trafic de droguri. Au fost agenți sub acoperire, supraveghere în afara țării, interceptări de conturi de e-mail și sute de ore de înregistrări audio și video care îl implică pe Dan Rusu drept creierul unei operațiuni internaționale care vizează traficul de haine impregnate cu cocaină care avea să ajungă în Olanda.

Interiorul închisorii din Chile. Foto: ciperchile.cl

În ceea ce privește numărul de accesări telefonice, înregistrări video și urmăriri, acest caz poate fi comparat cu cel al Los Gaete sau Los Cavieres.

Dar dacă o pui în perspectivă, având în vedere rafinamentul și volumul de trafic, nu are niciun punct de comparație. Unul dintre polițiștii de la Antinarcotice care au condus demersurile susține că, spre deosebire de liderii din Los Gaete sau Los Cavieres, <românul are o lume, este educat și cult, stăpânește trei-patru limbi>.

<Legăturile lui sunt internaționale>. Chilienii nu sunt atunci cea mai bună referință pentru a-l măsura pe român. Polițistul de la Antinarcotice spune că dacă este comparat cu Giovanni Ciulla, fiul unuia dintre șefii mafiei siciliene care tocmai a fost condamnat în Chile pentru trafic de droguri, probabil că românul n-ar fi la nivelul acestuia.

Dar dacă îl plasăm în fața peruanului Víctor Escalante Sajami, supranumit <Doctorul>, care ispășește și el o pedeapsă în țară și se bucură de prestigiu criminal, acolo Dan Rusu este în fruntea în ceea ce privește legăturile, proeminența și glamourul.

Potrivit probelor strânse de procurorul Héctor Barros, care includ zeci de convorbiri telefonice atribuite lui Dan Rusu din închisoare, soția sa a jucat un rol proeminent în finanțarea operațiunii.

Românca Iuliana Stănuța Gabriela, o frumoasă executivă de la o agenție de turism din Amsterdam care și-a vizitat în mai multe rânduri partenerul în închisoare.

Foto: ciperchile.cl

Obișnuia să călătorească la clasa întâi, însoțită de un câine care apare în fotografiile și videoclipurile înregistrate de poliție. Nu au mai fost vești despre femeie și nici despre câine.

Procurorul Barros este concentrat pe clarificarea probelor care justifică solicitarea unei pedepse de douăzeci de ani pentru român și tot atâta pentru complicii săi.

În cazul lui, oricine ar fi îngrijorat. Sau cel puțin neliniştit. Dar bărbatul care apare printr-o poartă metalică a Secției de Supraveghere Permanentă nu este. Cu umerii lați și cu brațele îndoite, de parcă ar duce două valize supergrele, George Dan Rusu cu ai lui 1,8 metri merge zâmbind și într-un ritm încrezător.

Înainte de a trece poarta, pe același buiandrug, s-a oprit să glumească cu doi gardieni care i-au întins mâna într-o manieră prietenoasă.

„Operațiunea Budapest”

Ceea ce s-a întâmplat în 2004 este consemnat în raportul nr. 960 al Brigăzii Metropolitane Antinarcotice a PDI. Acest raport indică faptul că operațiunea care a dus la capturarea lui George Dan Rusu și a celor 1.320 de kilograme de cocaină a luat naștere din „informații secrete”.

Potrivit acesteia, un șofer de camion chilian a fost contactat de către un comerciant peruan pentru a merge să caute droguri în Tacna și a le duce la Buenos Aires, după ce a trecut prin Chile.

În procesul judiciar s-a dovedit că chilianul a intrat în Peru cu un camion frigorific și s-a întors în țara sa cu unul similar încărcat cu droguri, care venea din Columbia. Prin urmăriri și interceptări, polițiștii i-au luat urma șoferului de camion, care era în contact permanent cu peruanul.

El, în același timp, a avut o comunicare cu un bărbat pe care l-a numit <El Gringo>. Deși și-a folosit telefonul, polițiștii n-au știut cine este faimosul <Gringo > până în acea dimineață devreme din septembrie 2004, când au decis să intervină.

Chilianul tocmai parcase la un centru de service de la marginea Calama, ultima stație înainte de a pleca din țară în Argentina, când doi bărbați au apărut să-l întâmpine. Unul dintre ei era negustorul peruan. Celălalt avea un pașaport maghiar pe numele lui Geza Jungvirt.

Arestarea și descoperirea ulterioară a sute de pachete ștampilate cu imaginea unui melc și a unui șarpe au făcut știri naționale.

Președintele Ricardo Lagos – însoțit de ministrul său de Interne, subsecretarul de portofoliu, primarul din Santiago și șeful superior al poliției – s-a prezentat în fața probelor și a rostit trei cuvinte:

„Este foarte impresionant”.

Patru ani mai târziu, din închisoarea Colina II, protagonistul a ceea ce s-a numit „Operațiunea Budapesta” încă mai are curajul să glumească despre cele întâmplate atunci:

„Am ajuns în Chile acum două zile, eram în trecere, dar țara mi-a plăcut atât de mult încât am decis să rămân”.

Dan George Rusu zâmbește ironic și nu-și ia ochii. Întins pe un scaun de plastic, cu mușchii desenați sub tricoul gri, se uită fix în ochi, de parcă ar încerca să ghicească ce gândește cealaltă persoană.

De asemenea, zâmbește cu o oarecare compasiune și pare politicos și nobil în tratamentul său; și din când în când, vine să-și explice cazul și vrea să te pui în locul lui, să înțelegi cât de nedrept a fost sistemul judiciar față de el, care nu are nicio legătură cu traficul de droguri, ci cu tranzacțiile imobiliare din Ungaria.

Apoi, în loc să se plângă și să plece capul, în loc să verse o lacrimă de neputință sau de regret, se apropie cu câțiva centimetri, își înfige degetul arătător în pieptul celui din fața lui și spune: <Aceasta este o glumă, gunoaie, gunoi, rahat>.

Ceea ce spune acum Dan Rusu nu este foarte diferit față de ceea ce a spus în procesul judiciar care l-a condamnat la opt ani. Că a fost turist cu Othelo Unfer, un prieten german din copilărie, și că l-a cunoscut pe peruanul cu care a fost arestat într-un club de noapte din Lima, <așa cum întâlnești oameni într-un club de noapte: eram cu prietenii și mă interesa una dintre fete>.

Spune că așa s-au împrietenit și, odată ajuns în Chile, aflând că peruanul se află în țară, l-a invitat să petreacă câteva zile în San Pedro de Atacama.

<Când ne-am întâlnit la hotel din Calama, mi-a spus: „Știi, voi profita că văd un camion în mișcare care merge în Argentina, vii cu mine sau vei rămâne aici?”.

<O să te însoţesc>, am spus. Și când ajungem la benzinărie și îmi face cunoștință cu camionagiul, bam, bam, bam!, poliția!

Și de acolo au început lucrurile… Mă tot întreb unde sunt dovezile, unde dracu’ sunt dovezile? Știți ce probe au avut pentru a mă condamna? Știți? Niciuna!”.

În decizia judecătorului Celia Catalán, care a pronunțat o sentință fără drept la niciun beneficiu, ea cântărește „meritul interceptărilor autorizate (…) unde sunt oferite detaliile întâlnirii, care dezvăluie mai mult decât o simplă vizită turistică, și care au cunoștințe complete despre transportul drogurilor.

Pe lângă faptul că a fost surprins lângă camionul frigorific, și ceea ce judecătorul a considerat contradicții în confruntări și declarații, nu mai erau prea multe probe vizibile împotriva lui.

Cu voce scăzută, o sursă polițienească recunoaște că prinderea lui Dan Rusu a fost mai mult rezultatul întâmplării, al propriei erori, și că dacă ar fi fost judecat în noul sistem penal, probabil că soarta lui ar fi fost alta.

Așa cum s-a întâmplat și cu Othelo Unfer, prietenul său german, care a fost și el arestat, dar eliberat câteva zile mai târziu din lipsa dovezilor.

Hotărârea are o altă particularitate. În argumentarea sentinței, judecătorul a avut în vedere că „până în prezent nu putem avea certitudine cu privire la identitatea sa reală, susținută de vreun document oficial care să o ateste, întrucât nu a existat nicio colaborare în privința sa”.

Tranziția română

Numele său este un subiect separat. Un subiect deosebit de pasionat în care bărbatul care a intrat în Chile ca maghiarul Geza Gungvirt și care, pe parcurs, s-a dovedit a fi românul George Dan Rusu.

<Uite, Cristóbal – spune el acum -, nu știi cum e să crești într-o țară care făcea parte din blocul sovietic. Pentru că m-am născut în Transilvania și la 14 ani, practic, am început să lupt împotriva acelui sistem pervers. Acel regim comunist nu a trecut prin Chile, adică un comunism adevărat, cel mai rău sistem pentru societate>.

<Ei bine, comunismul s-a terminat și se dovedește că de pe o zi pe alta avem democrație. Gata: democrație. Dar ceea ce s-a întâmplat, totul a fost o mare minciună pentru că aceiași oameni care au fost înainte au continuat. Nu se poate. Din punctul meu de vedere, cine a comis infracțiuni trebuie să răspundă. Și iată că vin. Am continuat să lupt, dar la un moment dat, din motive de securitate, pentru că nu am putut continua acolo, m-am retras să locuiesc în Ungaria, unde mi-am luat un nou nume: Geza Jungvirt>.

La ce acțiuni de rezistență te referi?

<Foarte mari. Am petrecut ani, luni de torturi inimaginabile din mâna poliției politice. Și se dovedește că din moment ce lupii s-au îmbrăcat în haine de oaie, era periculos să continui acolo. Nu uitați că pentru acei dictatori din Germania, Iugoslavia sau Cehoslovacia au fost procese, deportare, exil. Fiecare trebuia să răspundă. Dar pentru restul lumii, noi, românii, rămânem barbari, pentru că aceeași mafie comunistă care l-a pus pe dictator de zid și l-a executat a continuat ulterior să guverneze și e aceeași!>.

Potrivit mărturiei sale, în Ungaria a studiat Educația Fizică, fără a absolvi, și a învățat boxul thailandez. «Sunt în gradul profesionist, dar nu am trăit din acel sport. Am luat-o ca pe un hobby, ca pe o disciplină de viață. Este extraordinar. Te face stăpân pe tine însuți”, spune el.

Mai spune că a înființat o firmă imobiliară, unde a locuit înainte de a fi arestat, și că la mijlocul anilor ’90, <când nu mai era în pericol, pentru că până la urmă nu s-a întâmplat nimic>, s-a întors în orașul natal.

<Sunt foarte mândru de orașul meu, este frumos, este vedeta Transilvaniei: Cluj-Napoca. Dacă intri pe Google, poți vedea cum este orașul meu>.

Procesul de extrădare

Având în vedere contextul raportat de Interpol, ofițerul de la Antinarcotice care a efectuat ancheta este surprins că în hotărârea instanței au rămas îndoieli cu privire la identitatea învinuitului.

Polițistul arată că George Dan Rusu este într-adevăr cine spune că este, fiul lui Gelu și al Emiliei, originar din Cluj-Napoca, România, născut la 22 iunie 1967.

El adaugă că bărbatul are antecedente de trafic de droguri și jaf armat în Austria și Germania. El este acuzat și că deține un pașaport fals pe numele lui Geza Jungvirt, a cărui identitate corespunde cu cea a unui tânăr maghiar care a raportat cândva pierderea pașaportului.

În ceea ce privește jafurile armate, în august 2007, Curtea Supremă din Chile a dat undă verde extrădării solicitate de guvernul austriac, la cererea Tribunalului de Primă Instanță din Leoben, provincia Stiria.

În Austria este acuzat că ar fi fost liderul unei bande de români care a comis patru jafuri violente de bănci care au avut loc la mijlocul anilor ’90.

Solicitarea s-a bazat pe mărturiile martorilor, care au recunoscut fotografiile acuzatului, și pe mărturiile unora dintre atacatorii care au fost arestați. Deși aceste mărturii prezintă contradicții, toate îl indică drept creierul trupei și se referă la el prin porecla <Sascha>.

În procesul de extrădare, românul a recunoscut că <probabil să fi fost într-una din sucursalele băncilor Raiffeisenbak și Sparkasee pentru a schimba bani>, dar a dat asigurări că <nu am comis nicio infracțiune nicăieri în Europa, în niciun moment din viața mea>.

O altă sursă din poliție crede că Dan Rusu face parte dintr-o organizație criminală cu legături internaționale care operează cu diferite surse de finanțare. Și mai crede că, cu câțiva ani înainte de a fi arestat la Calama, din cauza informațiilor de fond legate de anchetă, este posibil să fi participat la traficul de cocaină care a ajuns în Olanda în borcane de ananas expediate din Brazilia.

Pentru acest transport, <care ar fi intrat prin Olanda și apoi în Germania într-un camion condus de Dan Rusu>, prietenul său Othelo Unfer a fost arestat de polițiștii țării sale imediat după ce justiția l-a eliberat în Chile.

Dacă poliția din Germania și Austria nu a reușit să stabilească cine este George Dan Rusu pe scena crimei internaționale, cât cântărește și de unde provine pregătirea sa profesională, atunci omologii săi din Chile nu mai au nimic de făcut în acest sens.

<Nu a fost ușor să mergem mai departe>, recunoaște poliția chiliană. Pe baza cunoștințelor sale în materie de arte marțiale și de informații, pe lângă disciplina și stăpânirea limbilor sale, polițiștii consideră că trecutul său ar putea fi legat de serviciile de securitate ale României lui Nicolae Ceaucescu.

Operațiunea „Carpați”

În octombrie 2007, când a fost percheziţionată celula lui Dan Rusu, a avut loc un scandal uriaş. Gardienii au spus că deținutul a început să se lovească cu capul de perete. Românul a spus că ei l-au bătut puternic. Cert este că s-a făcut o mare mizerie, iar când a ajuns la ședința de reținere cu răni la față, a refuzat să vorbească.

De data aceasta, l-au acuzat că este liderul unei operațiuni spectaculoase de aducere în Olanda a hainelor impregnate cu cocaină. După cum s-a raportat oficial, ancheta a început cu un an mai devreme prin tipărirea unui e-mail găsit în coșul de gunoi Colina II.

Mesajul se referea la transferul <produsului cu conservanți pentru a fi transportat într-un container frigorific la depozitul de depozitare>, iar întrucât era adresat unuia dintre deținuții penitenciarului, Víctor Escobar, condamnat pentru trafic de droguri, a motivat începerea anchetei (…).

În acest fel, conform acuzației prezentate de procuror, Dan Rusu și Escobar, care au rămas în același modul, au devenit ținta principală a unei anchete ample și costisitoare.

Prin supraveghere, camere ascunse și interceptarea unor telefoane și conturi de e-mail, printre alte mijloace, poliția a monitorizat detaliile operațiunii, de la vizitele pe care doi columbieni și o argentiniană le-au făcut la închisoarea Colina II, până la mișcările pe care The Chilean, mecanicul Danny Durán, ginerele lui Escobar, au călătorit între Chile, Argentina și Bolivia.

Acest fapt din urmă a fost decisiv. Durán avea misiunea de a închiria o casă în Cipolletti, Argentina, unde să fie procesate drogurile pe care el însuși ar merge să le caute în capitala Boliviei”.

Sursa informațiilor: ciperchile.cl


Solidar cu Dan George Rusu

Marius Balo, un clujean care a fost închis timp de opt ani în China, i-a luat apărarea lui Dan Rusu: „Aduceți-l acasă pe George Rusu!”, a transmis Marius Balo, pentru presa clujeană, în martie 2023.

„Poate dânsul știe ceva ce eu nu știu. Eu știu doar că acest om, despre care doar de curând am aflat că există, are nevoie de ajutor. Al meu, al lui, al nostru. Ce să fac? Să fac și eu ca și avocatul sau ca și preotul care a trecut pe lângă cel care era căzut pe cale? Sau să fac precum samariteanul? Să mă opresc și să-i bandajez rănile sau să trec dezgustat și în grabă pe cealaltă parte a drumului, ca nu cumva să-mi murdăresc pantofii imaculați în sângele lui?

Îmi dau seama că nu am de ales. Am, dacă stau să mă gândesc, însă nu pot concepe cum ar fi să aleg alternativa. Dacă eu nu rostesc acum, răspicat și tare, numele lui George Rusu atunci toată suferința prin care am trecut timp de 8 ani de zile este egală cu zero. Toată strădania acelor ani atât de grei este egală cu zero. Toată lupta, toate lacrimile pe care le-am vărsat. Dacă nu acționez acum, atât cât pot, înseamnă că nu s-a prins nimic de mine, că n-am învățat nimic din toate acelea. Nu pot să fac așa ceva! N-am așadar de ales! Mai bine să mor decât să nu fac nimic! Fac cât pot, strig numele lui George Rusu! Aduceți-l acasă pe George Rusu!”.

————————————————————————————————————————————-

 

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.