Veste uriașă pentru Cluj! Așteptăm proiectul ăsta de peste 10 ani

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     2614 Vizualizări.  

O licitație de mare impact pentru Cluj a fost lansată astăzi, prin publicarea anunțurilor pe platforma națională de achiziții publice SICAP și pe cea europeană, JOUE. Este vorba despre serviciile de proiectare a spitalului regional de urgență ce urmează să fie construit la intrarea în Florești. Licitația a fost lansată de Ministerul Sănătății. Spitalul urmează să fie ridicat pe șapte nivele (subsol, parter și cinci etaje), va avea 1.396 locuri de parcare, iar pe acoperişul clădirii va exista un heliport.

68,6

milioane de lei este suma estimată pentru proiectare. Tipul de achiziție este “licitație restrânsă”, iar câștigătorul va fi cel care va oferi cel mai bun raport calitate-preț.

Ofertele se pot depune până în 17 februarie, iar câștigătorul va fi anunțat în 17 aprilie 2020. Spitale similare ar urma să fie ridicate la Craiova și Iași.

Spitalul Regional Cluj va avea o suprafață desfășurată de 151.891 metri pătrați și un număr total de 849 de paturi, din care 744 de paturi de spitalizare pentru îngrijiri acute care vor fi  împărțite între specialitățile chirurgicale și medicale incluse în cele 6 centre. Vor exista și 105 paturi pentru îngrijiri critice în spital (UTI, USTAC, UTI pentru arși). Unitatea sanitară va deține 19 săli de operație, iar valoarea totală a investiției este de 2,5 miliarde de lei.

28.883

de metri pătrați ar urma să fie suprafața totală construită a spitalului. Partea extinsă orizontală a clădirii se întinde pe 3 niveluri complete, în timp ce o parte din clădire se extinde pe 3 etaje suplimentare. Terasele de deasupra etajului 1, între curțile interioare, și terasa de deasupra nivelului 3 sunt prevăzute a fi acoperite cu vegetație.

În premieră, noul SRU va fi construit în jurul unui concept organizațional de specialități medicale grupate în centre.

Centrele medicale din noul spital:
– Centrul pentru cap și gât
– Centrul toracic
– Centrul abdominal
– Centrul pentru articulații, coaloană vertebrală și traumă
– Centrul de medicină internă
– Centrul pentru mamă și copil

Clădirea trebuie să ofere anumite posibilități de flexibilitate pentru schimbarea utilizării paturilor sau adaptarea facilităților interne atunci când o parte a internărilor continue vor putea fi evitate și transformate în spitalizări de zi, sau îngrijiri medicale în ambulatoriu.

România va beneficia de sfaturile experţilor Băncii Europene de Investiții, în urma unui acord semnat cu reprezentanţii BEI la începutul lunii iulie 2019.

Noul SRU are la baza conceptul de clădire verde, care presupune o construcție nouă, sustenabilă, durabilă, non-toxică, cu un impact minim asupra mediului înconjurător, cu eficiență energetică ridicată, consum de apă redus, confort interior sporit si emisii reduse de noxe.

About