Verde de la Consiliul Concurenței: Banca Transilvania poate prelua acțiunile din România ale unei cunoscute bănci din Ungaria

Autor  admin   în       4 luni în urmã     451 Vizualizări.  

Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Banca Transilvania S.A. intenționează să preia companiile OTP Bank România S.A., OTP Leasing România IFN S.A., OTP Asset Management România S.A.I. S.A., OTP Factoring S.R.L. și subsidiarele acesteia, OTP Consulting România S.R.L, OTP Advisors S.R.L și Fundația OTP Bank România, arată economedia.ro.

Banca-mamă este OTP Ungaria cu sediul la Budapesta.

Astfel, Banca Transilvania, care este deja liderul în topul băncilor din România în funcție de active, se va detașa complet de celelalte bănci din piață după preluarea OTP Bank România. Este tranzacția anului.

În urma acestei tranzacții, Banca Transilvania va avea o cotă de piață de 22,55%, iar activele băncii vor crește la 170 miliarde după preluarea OTP Bank România.

Ce preia Banca Transilvania de la OTP 

Banca Transilvania S.A. este principala companie a Grupului Financiar Banca Transilvania, care oferă servicii financiare în România, precum servicii bancare, servicii de investiții, servicii de administrare a portofoliilor și leasing.

OTP Bank România, OTP Leasing România IFN S.A., OTP Asset Management România S.A.I. S.A., OTP Factoring S.R.L. și subsidiarele acesteia, OTP Consulting România S.R.L., OTP Advisors S.R.L. și Fundația OTP Bank România fac parte din Grupul OTP, oferind produse și servicii financiar-bancare.

În urma analizei, Consiliul Concurenței a constatat că această operațiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piața românească sau pe o parte substanțială a acesteia și că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurențial normal.

Decizia va fi publicată pe site-ul autorității naționale de concurență, după eliminarea informațiilor cu caracter confidențial.

În 2015, BT a cumpărat Volksbank România, iar trei ani mai târziu, în 2018, Bancpost, ERB Retail Services și ERB Leasing. De asemenea, a achiziționat Victoriabank, din Republica Moldova.

Unitatea românească a OTP ar putea fi evaluată la aproximativ 400 de milioane de euro (431 de milioane de dolari), potrivit analistului de capital Concorde Hai Thanh Le Phuong, citat de Bloomberg. Surse din piață spun că OTP ar fi cerut 500 de milioane de euro pentru banca din România. Suma ar include și liniile de credit contractate la banca mamă și alte obligațiuni de plată, inclusiv comisioanele auditorilor, de circa 25 de milioane de euro.

19,91%

era cota de piață a BT în rândul băncilor din România înainte de preluarea OTP.

Potrivit datelor oficiale din septembrie 2023, Banca Transilvania avea o cotă de piață de aproape 20% (19,91%), iar OTP Bank de 2,64%. Banca Transilvania a raportat în primele nouă luni din 2023 active totale de 150,3 de miliarde lei, în timp ce OTP Bank a înregistrat în aceeași perioadă active de 20 miliarde de lei, în scădere cu 3% față de aceeași perioadă din septembrie 2022.

Pe locurile următoare în clasament sunt Banca Comercială Română, cu o cotă de piață de 13,69% și active totale de 104,9 miliarde lei în primele nouă luni din 2023 și BRD – Groupe Société Générale, cu 10,17% și active totale de 77 miliarde lei, arată datele transmise de Banca Națională a României.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.