Verde de Cluj. Parcurile promise, luate unul câte unul; când vor fi ele finalizate

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     1159 Vizualizări.  

Clujul și-a propus să aibă 100 de hectare de noi spații verzi. De asemenea, 100.000 de noi arbori plantați. Un plan verde și ambițios, care înflorește destul de timid.

Ne-am propus să trecem în revistă situația acestor parcuri noi. Proiectele au fost anunțate public de ceva vreme, dar multe sunt în întârziere. Un exemplu este Parcul Feroviarilor, care are proiectul tehnic predat din luna martie, însă Primăria nu a reușit încă să lanseze licitația de execuție. Am mai spus-o, viteza nu este principala calitate a municipalității.

Este gata din primăvară Parcul Între Lacuri și el și-a arătat rapid utilitatea. A fost luat cu asalt de oamenii din zonă, atât pentru funcțiunea sa sportivă, cât și pentru cea de relaxare.

Anul viitor vom avea finalizate două obiective mari: baza sportivă La Terenuri și Pădurea Clujenilor.

Așteptăm cu interes reabilitarea malurilor Someșului, un proiect major, care va aduce multe schimbări. De exemplu, așa cum știți deja. va fi complet reamenajat spațiul din fața Sălii Sporturilor, de unde vor fi eliminate cele mai multe dintre parcări.

Stadiul proiectelor din programul Clujul Verde:

  1. Parcul Între Lacuri: proiect finalizat anul acesta cu o suprafață de 1 ha unde au fost plantați 165 arbori (1,7 mil. euro) 
  2. Parcul Tineretului (Pădurea Clujenilor): un proiect în execuție care urmează a fi finalizat în decembrie 2021 pe o suprafață de 21,3 ha unde se propune plantare a 1.505 arbori (4,9 mil. euro) 
  3. Malurile Someșului: proiect în curs de finalizare a PT (proiect tehnic) și a detaliilor de execuție cu o suprafață de 7 ha unde vor fi plantați peste 2.000 arbori (peste 30 mil. euro) 
  4. Baza sportivă și parcul de agrement „La Terenuri”: au început lucrările de execuție și urmează finalizarea acestora până în toamna anului viitor. Suprafața este de 4,3 ha și vor fi plantați 428 arbori. 
  5. Parcul Est: pregătirea documentației pentru lansarea unui concurs internațional de soluții împreună cu OAR (Ordinul Arhitecților din România). Suprafața este de 54 ha, iar valoarea proiectului este de 33 mil. euro. 
  6. Parcul Bună Ziua: s-a semnat un contract cu OAR pentru lansarea unui concurs internațional de soluții pentru amenajarea parcului. Suprafața acestuia va fi de 9,5 ha. 
  7. Parcul Zorilor: a fost aprobat studiul de fezabilitate, iar PUZ-ul se află în curs de elaborare. Suprafața va fi de 1,2 ha cu 188 arbori plantați (18.8 mil. lei, cu TVA inclus) 
  8. Parcul Rozelor: se va dubla suprafața sa prin amenajarea tronsonului Canalului Morii pe o suprafață de 2,5 ha (18.8 mil. lei, cu TVA inclus). Se lucrează la realizarea studiului de fezabilitate. 
  9. Parcul Feroviarilor: s-a finalizat proiectul tehnic și se lucrează la lansarea licitației de execuție. Suprafața este de 5,3 ha unde se propune plantarea a 510 arbori. 
  10. Parcul Armătura: se va lansa licitația pentru lucrările de execuție și modernizare pentru această zonă cu o suprafață de 3,2 ha unde vor fi plantați 103 arbori (4,8 mil euro). – Amenajarea dealului Cetățuia pe o suprafață de 10 ha în proprietate publică (15 hectare suprafaţa studiată). Momentan se lucrează la realizarea PUZ și SF, urmează ca până în primăvara anului viitor să fie lansată licitația pentru execuție. 
  11. Parcul „I. L. Caragiale”: a fost finalizat studiul de fezabilitate. Proiectul include o suprafață de 0,5 ha unde vor fi plantați 44 arbori (25,5 mil. lei cu TVA) 
  12. Proiect Pădure – Parc în zona Făget pe o suprafață de 40 ha: este în curs de finalizare studiu de fezabilitate. 
  13. Proiect Pădure – Parc Hoia pe o suprafață de 74 ha – proiect al Consiliului Județean: se lucrează la PUZ, DTAC și PT (10 mil. euro). 

Clujul și-a propus nu doar reamenajarea malurilor Someșului, dacă se va putea pe tot parcursul său metropolitan, cât și  o regândire a malurilor Canalului Morii. Se dorește reamenajarea malurilor tuturor cursurilor de apă – Pârâul Becaș, Pârâul Nadăș, Pârâul Calvaria și Pârâul Țiganilor.

900 de copaci au fost plantați în sezonul toamnă-primăvară 2019-2020. În Parcul Central și la Baza Sportivă Gheorgheni au fost plantați 30 de stejari aurii, iar la școli, peste 500 de copaci. O mare parte din acești arbori au fost plantați odată cu lucrările de modernizare și reabilitare a mai multor străzi și parcuri din oraș: 

  • 51 arbori pe strada Regele Ferdinand
  • 48 arbori noi pe strada Molnar Piuariu 
  • 64 arbori plantați în acest sezon pe strada Bună Ziua 
  • 165 arbori în noul parc „Între Lacuri”. 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.