Vedeta internațională care s-a judecat cu Lady Gaga, adusă în România a doua oară de Centrul de interes Cluj

Autor  admin   în       2 years în urmã     1641 Vizualizări.  

Artista multimedia franceză ORLAN este cunoscută în întreaga lume pentru operațiile plastice neobișnuite pe care le-a făcut între 1990 și 1993. Acestea i-au transformat chipul, adăugând excrescențe nenaturale la tâmple. Ea a numit operațiile „Reîncarnarea Sfântei ORLAN”. Deși modificările faciale ale lui ORLAN sunt adesea denumite coarne, artista se referă la ele pur și simplu ca „bufurile mele”. Este o formă de artă contemporană care a făcut ca despre ORLAN să se vorbească de la New York la Tokyo.

Artista franceză a dat-o în judecată pe Lady Gaga, în 2013. ORLAN a susținut că videoclipul pentru Born This Way a smuls două dintre personajele fictive care apar în propriile videoclipuri: Bumpload (1989) și Woman With Head (1996).

Ei bine, între New York și Tokyo, ORLAN a venit și vine din nou în România. A fost prezentă la Cluj, la invitația Fundației culturale Intact, membră a Federației Centrul de interes; ”Expoziția anului 2021 în România” a adus-o pe ORLAN la Spațiu Intact, de la Centrul de interes. Mâine, la București, Fundația culturală Intact va lansa cartea realizată în urma expoziției din 2021 – ”Les Films de Sainte-ORLAN”. Evenimentul de lansare al cărții va avea loc miercuri, 21 septembrie, ora 18, în Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României din București, unde este programată și o întâlnire cu Orlan. Cartea este editată de Fundația culturală Intact cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca și a Institutului Francez din România, respectiv al companiilor Banca Transilvania, Weberbau, Distral.

Creațiile artistei franceze ORLAN, inspirate de lumea cinema-ului, vor fi prezentate de artista însăși, alături de Florin Ștefan – directorul Fundației culturale Intact, inițiatorul și producătorul proiectului, coordonator al volumului, Horea Avram – curatorul expoziției și coordonator al volumului, precum și de ceilalți autori care au contribuit la realizarea sa: Bogdan Ghiu – scriitor, Laura Ilea – scriitoare și Raluca Oancea – istoric de artă și curator. La evenimentul de lansare vor participa Excelența Sa doamna Laurence Auer, Ambasadoarea Republicii Franceze la București, Ovidiu Cîmpean, secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Julien Chiaponne-Lucchesi, director al Institutului Francez din România. Întâlnirea va fi moderată de Călin Stegerean, directorul general al MNAR.

Pe 29 noiembrie 2021, adică după expoziția de la Cluj, ORLAN a fost decorată cu Ordinul Național al Legiunii de Onoare la gradul de Cavaler de către ministrul Culturii francez Roselyne Bachelot.

Centrul de Interes continuă astfel să se poziționeze într-un pol dominant pe scena artistică din Cluj-Napoca, având o expunere solidă națională și internațională. 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.