Varză a la Cluj: proiect cu complicații, dezvoltator controversat. Și uite, în randare, cum răsare blocul dintre case

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     8601 Vizualizări.  

Spațiul din sudul Pieței Cipariu, sau din spatele serviciului de pașapoarte, dacă vreți, a rămas în urma vremurilor. Nu are nimic din eleganța cartierului Andrei Mureșanu, deși este fix acolo, în marginea sa. În zonă mai există o stradă neasfaltată și îngustă, o serie de case vechi, ce-i drept, și unele mai noi. Fiecare a făcut ce a putut, fără o intervenție serioasă a administrației. 

În ultima vreme, pe strada Lutoasă și în împrejurimi arhitecții au venit cu mai multe proiecte. Ultimul, săptămâna trecută, o clădire cu parter și cinci etaje (unul retras). Frumos, vitrat, cu alee spre Cipariu, dar ieșit din scară. Specialiștii din comisia de urbanism au privit-o din toate unghiurile și nu au fost de acord cu ea. Nu așa. Nu cu cinci etaje între case.

Interesant este cine stă în spatele acestui proiect. New City Imobiliare, o compania înființată în urmă cu trei ani special pentru dezvoltarea acestui proiect. Mai concret, dezvoltatorul imobiliar se numește Nicoleta Neag, iar presa a scris mult despre investițiile sale. De exemplu, că doamna Neag a susținut, în numele unui grup de investitori, proiectul gigantic cu 44 de blocuri și 900 de apartamente de la liziera Pădurii Hoia. Nu este planul lui Vasile Salanță, ci altul, care nu a fost autorizat. Apoi, a ridicat blocuri cu zece etaje pe Calea Turzii, o clădire impozantă pe Cetățuie, are investiții în Sopor și mai sunt și altele. Nicoleta Neag este implicată în mai multe firme, precum Latino Grup, Latino Imobiliare, Saga Central, Carera Imobiliare, Carera Grup, Vile de Top.

Revenind la proiectul de pe strada Lutoasă, vecinii au intervenit și s-au plâns că drumurile sunt înguste și că, în procesul de construire, le vor fi afectate casele. În plus, au arătat că în zonă este un teren îngrădit, care îngreunează mobilitatea. Nu au vorbit degeaba, pentru că proiectul New City Imobiliare s-a amânat. Până la o dată necunoscută.

Arhitecții din comisia tehnică au cerut un plan urbanistic zonal pe tot arealul, adică un lucru care nu s-a făcut niciodată pentru acel spațiu. Să se integreze toate proiectele imobiliare din zonă, să se gândească străzi mai largi, cu trotuare. Iar asta înseamnă timp, pentru că oamenii, investitori și mai vechi proprietari, vor trebui să se pună de acord. Iar asta ar trebui să funcționeze ca un proverb pe viitor: când vrei să amâni ceva la infinit, cere-le românilor să se pună de acord. 🙂

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.