Vânzarea apartamentelor ANL de pe strada Tășnad a fost blocată din nou. Patru consilieri locali s-au abținut de la vot, astfel că proiectul a fost respins

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     1049 Vizualizări.  

Consilierii locali au respins, în ședința ordinară de marți, 17 octombrie, proiectele care prevedeau vânzarea celor zece apartamente ANL de pe strada Tășnad către chiriașii lor actuali.

Au fost 10 proiecte în ședința CL de marți pentru cei zece solicitanți care locuiesc în blocul ANL de pe Tășnad, de la numărul 23 la 32. S-a început cu primul dintre ele: proiectul cu numărul 23 de pe ordinea de zi.

Dintre cei 22 de consilieri locali prezenți, 18 au votat „pentru” trecerea proiectului, iar 4 s-au abținut. Ca urmare, proiectul a fost respins pentru că nu a întrunit majoritatea calificată.

Prețul unui apartament este cuprins între 20.000 – 21.000 de euro.

Vânzarea apartamentelor din blocul ANL a fost discutată pentru a doua oară în ședința Consiliului local. În precedenta ședință, vânzarea a fost blocată ca urmare a abținerii la vot a unui consilier local (Anca Ciubăncan, PSD).

Media9 a scris despre asta în articolul de mai jos:

Votul unui singur consilier local a blocat vânzarea apartamentelor ANL. L-a jignit pe Boc: „Eu nu mi-am șters opincile în Primărie”

În ședința de astăzi, același consilier local, Anca Ciubăncan, a explicat că n-a primit situația la zi a adeverințelor de salariu pentru cei zece chiriași (ca viitori beneficiari ai apartamentelor ANL). Directorul executiv al primăriei, Iulia Ionela Ardeuș, a replicat și a spus că dosarele celor zece solicitanți sunt complete, inclusiv în privința adeverințelor salariale așa cum cere legea.

Oficialul din primărie a mai spus că, potrivit Institutului Național de Statistică (INS), pentru a fi eligibili, solicitanții care vor să achiziționeze o locuință ANL trebuie să aibă un venit mai mic de 9.130 de lei/lună.

„Conform procedurilor legale, venitul mediu net se raportează la venitul raportat de INS și se stabilește pentru fiecare solicitant dacă sunt sau nu îndeplinite condițiile de eligibilitate. Veniturile medii nete pe membru de familie pentru toți solicitanții se situează între 1.657 și 6.141 de lei”, a explicat directorul executiv Ionela Ardeuș.

În ședință a intervenit consilierul local Călin Groza (USR), care a remarcat că unul dintre chiarișii ANL de pe Tășnad, consiliera locală Loredana Pop, ar fi trecut un venit mai mic decât în declarația de avere pe ultimele 12 luni, de 6.141 de lei/lună și nu de aproape 10.000, cât e trecut în declarația de avere publicată pe site-ul primăriei, și, astfel, nu s-ar califica pentru cumpărarea apartamentului în care locuiește ca și chiriaș.

9.130

de lei/lună este marja maximă admisă de lege pentru ca un cumpărător să fie eligibil să achiziționeze o locuință ANL

Consiliera PSD Anca Ciubăncan a revenit în discuții și a spus că în dosarul avocatei Loredana Pop nu se regăsește indemnizația pe care aceasta o primește din partea Primăriei Cluj-Napoca în calitatea sa de consilier local (1.000 de lei/net/lunar).

Poziția Ancăi Ciubăncan a fost atacată chiar de colegul ei din PSD, Vladimir Mătușan, și el avocat, care a explicat că în cazul activităților liberale, cum e și cazul avocatei, declarația de avere nu se poate da pe ultimul an – ca în alte profesii – și că este o estimare făcută pe cabinet. În plus, el a mai spus că, în cazul în care actele din dosar nu sunt în concordanță cu realitatea, atunci respectivul chiriaș nu poate cumpăra apartamentul ANL.

În apărarea chiriașei a intervenit și consilierul local PNL Florin Gliga, dar și viceprimarul Dan Tarcea, care a spus că în declarația de avere ar fi trecute veniturile brute și nu cele nete.

Discuțiile au continuat mai multe minute, dar n-au mai fost momente tensionate ca în ședința precedentă, când consilierul local Anca Ciubăncan și primarul Emil Boc s-au jignit reciproc. De altfel, primarul, deși prezent în ședință, n-a scos niciun cuvânt pe durata prezentării acestui proiect.

Anca Ciubăncan i-a transmis colegului ei de partid, Vladimir Mătușan, că ar trebui să se abțină (de la comentarii – n..r), pentru că „știe el de ce”, însă acesta a replicat destul de tăios și i-a spus că n-are niciun drept să-i ceară să se abțină pentru că el susține ce spune legea.

La finalul discuțiilor despre acest proiect, s-a trecut la vot: cu 18 voturi „pentru” și 4 abțineri, proiectul a fost respins. Cel mai probabil, din cei 4 consilieri care s-au abținut, trei au fost din partea USR, iar al patrulea, al Ancăi Ciubăncan.

A mai fost o scurtă intervenție referitoare la acest subiect, a viceprimarului Oláh Emese, care a spus că e păcat că ceilalți chiriași care puteau să-și cumpere apartamentul ANL să n-o poată face. Consilierii s-au abținut să voteze proiectele, după intervenția consilierului local PSD.

Media9 a scris în premieră despre apartamentele ANL de pe Taberei care sunt scoase la vânzare:

Cei mai fericiți dintre clujeni: își cumpără apartamente cu 21.000 de euro! Metrul pătrat costă 446 de euro

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.