Vă ucide izolarea? Sfaturile unui specialist: o nouă rutină

Psihologul Daniel David, rectorul UBB, a oferit sfaturi celor care întâmpină greutăți în izolare. David spune că e nevoie de un orar, scris pe hârtie, care să fie respectat ad-literam.
„Izolarea în sine nu este un factor stresant, dar poate să devină în condițiile în care face interpretări dezadaptative iraționale, cum le spunem noi, și de asemenea devine un factor stresant când ne afectează rutina anterioară pe care am avut-o și nu suntem pregătiți să imolementăm o nouă rutină de viață, rutină comportamentală. De aceea, este foarte important să ne raportăm la situația de stres, de izolare, într-o manieră non-catastrofică, să avem toleranță la frustrare. Sub aspect comportamental, este efectiv important să ne facem un orar explicit, pentru că rutina veche se schimbă greu. Se declanșează automat, involuntar. De aceea, primele zile, primele săptămâni de izolare, avem nevoie de o nouă rutină pe care să o implementăm voluntar, după un orar prestabilit. Dacă facem acest lucru, atunci reușim să blocăm izolarea ca factor stresant. Mai mult, dacă reușim să implementăm o rutină deșteaptă, care să implice și elemente pozitive, și elemente de dezvoltare personală, atunci izolarea poate chiar să devină un element de dezvoltare personală.
În cadrul acestei rutine, mai ales dacă suntem în familie sau în cuplu, este important să proiectăm o serie de comportamente comune, dar având aceste activități comune, este bine să lăsăm și spațiu personal. Pentru că, dacă nu lăsăm acest spațiu personal, atunci pot să apară o mulțime de conflicte. Relațiile practic pot să devină conflictuale.
Scurt spus: izolarea în sine nu este un stresor, dar poate să devină, dacă nu ne pregătim bine. A ne pregăti bine înseamnă să interpretăm non-catastrofic și cu toleranță la frustare și să ne dezvoltăm o rutină nouă de viață, intenționat, până când se va automatiza și se va declanșa involuntar.
Persoanele care nu reușesc să pună în practică sfaturile pe care le-am dat trebuie să apeleze la ajutor. Există ajutor de specialitate, există consiliere, terapie online. Ce trebuie să facem este să fim atenți în primul rând la persoanele vârstnice, la oamenii din jurul nostru, care nu pot să-și implementeze această nouă rutină de viață, și să îi ajutăm”, a spus David.