USR-PLUS propune un tânăr antreprenor pentru Primăria Jucu (A)

Autor  admin   în       4 years în urmã     3345 Vizualizări.  

USR PLUS propune un candidat tânăr la Jucu, Nicolae Borca. Are doar 31 de ani.

Borca este antreprenor în domeniul telecomunicațiile; astfel a ajuns să îi cunoască pe mulți dintre locuitorii din Jucu, să le afle probleme și nemulțumirile.

Munca, ordinea, dragostea pentru cei apropiați, respectul şi bunul simţ sunt valorile sale cele mai de preț. A decis să candideze pentru că dorește mai multă competență și mai multă transparență la Primăria Jucu.

Vă invităm să aflați mai multe despre tânărul candidat de la Jucu în interviul care urmează.

– Vă rog să vă prezentați, domnule Nicolae Borca?

– Am 31 de ani și toți acești ani i-am petrecut la sat printre oameni simpli și călduroși, din care 14 ani în comunitatea din Jucu. Sunt absolvent al Facultaății de Management al Afacerilor și masterand în Științe Politice. În ultimii 14 ani am activat ca antreprenor în domeniul telecomunicaţiilor, dezvoltând o reţea de infrastructură informatică de acces la internet, telefonie şi TV prin fibra optică pentru mai multe localităţi din judeţului Cluj, model de succes pentru marile companii din domeniu. Mă mândresc cu faptul că mi-am început activitatea profesională de la 18 ani, în paralel cu studiile, şi sunt obişnuit cu munca zilnică, asiduă, direct pe teren, rezolvând problemele oamenilor. Am lucrat în principal în zona rurală a judeţului Cluj, de aceea cunosc foarte bine problemele cetăţenilor şi mă bucur când mă recunosc şi mă felicită pentru implicarea de acum din politică. Aceasta este dovada faptului că munca mea anterioară a fost temeinică, am fost un furnizor serios şi cred că voi fi şi un bun administrator al comunei în viitor.

– Care este motivația alegerii unei cariere politice și ce v-a determinat să candidați la funcția de primar în comuna Jucu?

– Ca urmare a participării la mișcarile de stradă din anul 2018, am decis să fac primul pas în politică, pentru a schimba viața noastră în bine. Pe 15 decembrie 2018, am participat la întâlnirea cu Dacian Cioloș şi Platforma RO100, pentru lansarea partidului PLUS. Am fost convins de justeţea idealurilor acestei noi mişcări politice în care m-am regăsit şi eu, am aderat imediat şi apoi am pus bazele comunităţii PLUS Jucu, una dintre cele mai numeroase comunităţi din zona rurală a judeţului Cluj. Am întâlnit în comunitatea USR PLUS Jucu un grup de oameni motivaţi, pentru prima dată înscrişi într-un partid politic, fără probleme de integritate, cu toţii profesionişti în domenile lor, nemulţumiţi însă de situaţia actuală din Jucu şi cu dorinţa de a schimba calitatea vieţii în comună.

Timp de 13 ani am colaborat cu Primăria Jucu, din postura de furnizor de servicii IT. Am avut ocazia să observ lipsa de transparență şi mai ales lipsa de profesionalism a administraţiei locale, incapacitatea de a atrage fonduri europene şi, din păcate, în ultimii ani, o conducere coruptă, care generează proiecte inoportune pentru comună, realizate cu bugete astronomice, din banii cetățenilor. Din acest motiv am decis să candidez, cred că problemele din comună trebuie gestionate cu totul altfel, avem nevoie de modernizarea comunei, pentru a fructifica potenţialul extraordinar generat de prezenţa Parcului Industrial Tetarom III în zona noastră.

Conform statisticilor existente, comuna Jucu are cel mai mare buget pe cap de locuitor din județ, însă rezultatele întârzie să apară. Potenţialul uman şi economic nu a fost fructificat până în prezent, aşa cum ar fi trebuit.

Jucu continuă să rămână tot mai mult doar o localitate de “weekend”. Multe familii de tineri, ezită să îşi facă “buletin de Jucu” pentru că nu au infrastructura necesară, iar copiii lor nu ar beneficia în prezent de un învăţământ de calitate, cu un program normal, aşa cum se întâmplă în alte localităţi precum Apahida şi Cluj-Napoca. 

– Ce vă propuneți să schimbați în bine în localitatea dumneavoastră? 

– Principalele probleme pe care le-am identificat în prezent sunt infrastructura deficitară, lipsa unor grădiniţe cu program prelungit, asistenta medicală inexistentă şi lipsa de transparentă în administraţia publică. Când vorbim despre infrastructură, ne referim la canalizarea prost făcută, străzile înguste, fără trotuare şi care se deteriorează de la un an la la altul.

Soluţia noastră înseamnă extinderea si refacerea zonelor de canalizare executate gresit, trotuare şi piste de biciclete (acolo unde este posibil) şi refacerea tuturor drumurilor care au fost realizate fără respectarea normelor din domeniu. De asemenea, dorim să finalizăm infrastructura în toată comuna, acesta este cel mai important proiect al nostru, astfel încât Jucu să devină un model de dezvoltare rurală şi să oferim condiţiile necesare tuturor locuitorilor. 

Cea mai bună creşă şi grădiniţa din zonă este cea de la Câmpeneşti (comuna Apahida) şi din păcate multe familii îşi duc acolo copiii sau chiar în Cluj-Napoca, pentru că nu au unde în Jucu. Din acest motiv, dorim să construim o grădiniţă şi o creşă cu program prelungit, să implementăm când va fi posibil programul de after school la şcoală şi să oferim o masă caldă tuturor copiilor, astfel încât să vină cu drag la cursuri, indiferent de nivelul financiar al părinţilor lor.

În prezent, locuitorii care au nevoie de un consult medical se deplasează distanţe considerabile, deoarece nu avem medici de familie în toate cele 5 sate ale comunei. Acest lucru înseamnă un efort considerabil, în special pentru persoanele în vârstă. Noi ne dorim să aducem medicii mai aproape, iar soluţia noastră presupune oferirea condiţiilor şi sprijinirea medicilor de familie, astfel încât să avem câte un cabinet medical în fiecare sat.

Cum vă spuneam anterior, eu am o experienţă în zona IT şi ştiu cât de importantă este transparența în cheltuirea banului public şi, de asemenea, cât de uşor se poate face acest lucru cu o soluție informatică, dacă se doreşte. Cetăţenii comunei Jucu află cu întârziere sau nu află deloc despre modul în care se alocă banii în comună.

Dacă nu am fi făcut împreună cu colegii de la USR PLUS diferite sesizări, nimeni nu ar fi aflat că în prezent, de exemplu, se construiesc locuinţe sociale cu un cost de construcţie de 107.000 euro pe apartament  sau despre viitoarea sală de sport care va costa 3,5 milioane euro, prețuri de 2-3 ori mai mari decât cele normale.

Toate aceste investiţii sunt îndoielnice în ceea ce priveşte costurile alocate din bugetul local şi, de aceea, soluţia noastră este în primul rând să le aducem în dezbatere publică, apoi să publicăm lunar modul în care se cheltuie banii în comună.  De asemenea, vrem ca toate şedinţele de consiliu local să fie transmise în direct pe internet, astfel încât cetăţenii să vadă modul în care se dezbat proiectele, implicarea consilierilor şi cum este influenţat viitorul lor de aceste decizii.    

– Vă rog să ne prezentați, pe scurt, echipa de candidați la Consiliul Local.

Alianța USR PLUS Jucu a demarat un proces riguros de selecție și în cazul candidaților la Consiliul local, punând accent pe criteriile competenței, onestității și transparenței. Iată câteva nume din echipa mea: Piţu Adrian-Nicolae – specialist IT, Onofrei Daniel – antreprenor, Miron Paul – constructor, Timotei Petrican – antreprenor , Vilt Dorel – colonel în rezervă ISU,  Petrușan Karoly – tehnician IT, Hoza Mircea -inginer robotica,   Puiu Daniel – inginer electromecanic, Vandor Ovidiu – director achiziţii, Bunda Mihai- manager training, Crişan Bianca – manager resurse umane. Experienţele candidaţilor sunt diferite, provin din domeniul privat şi public, fiecare având cunoștințe în diferite domenii de activitate, deci sunt foarte valoroși pentru administrația locală.

– Care sunt valorile pe care le prețuiți cel mai mult?

– Eu am crescut la sat, aşa că munca, ordinea, dragostea pentru cei apropiați, respectul şi bunul simţ au fost dintotdeauna temelia educaţiei mele. Acestea sunt valorile pe care le-am regăsit în Jucu, motiv pentru care am și ales să trăiesc aici. Oamenii din Jucu sunt harnici, gospodari, uniţi şi implicaţi, mândri de comuna lor, indiferent că s-au născut sau au ales, ca mine, să trăiască aici. Vreau să duc mai departe tradiţiile acestei comune şi să ajut la dezvoltarea ei la nivelul pe care îl merităm cu toţii. Dacă vă regăsiți în proiectul nostru, vă invităm să ne susțineți și să ne acordați încrederea dumneavoastră.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.