USR PLUS cere burse sociale mai mari pentru elevi. “Familiile vulnerabile au fost afectate în mod disproporționat de pandemie”
La ultima ședință a Consiliului Local, Alexandra Oană (foto), consilier local USR PLUS Cluj-Napoca, a făcut un apel pentru creșterea numărului de burse școlare sociale, în condițiile în care, în contextul pandemiei de coronavirus ce a dus la închiderea școlilor și anularea tuturor tipurilor de competiții școlare, municipalitatea acordă 12.825 de burse de performanță și de merit și doar 4.454 de burse sociale.
„Sprijinim inițiativa administrației de a crește cuantumul tuturor burselor școlare. În același timp, fiindcă vorbim de un an școlar atipic, cred că e necesară o analiză a modului în care acordăm aceste burse pentru ca banii să ajungă acolo unde este mai mare nevoie de ei și să aibă și cel mai mare impact. Conform Legii Educației Naționale, bursele de performanță se acordă elevilor cu rezultate deosebite obținute la olimpiade, competiții și concursuri școlare. Însă, atât anul trecut școlar, cât și anul acesta, olimpiadele și toate celelalte tipuri de concursuri au fost anulate. Mai mult, anul acesta nu se dau nici tezele.
În același timp, foarte multe familii trebuie să facă față unor dificultăți financiare ridicate cauzate de pandemie și trebuie să asigure copiilor dispozitive pentru buna desfășurare a orelor online. Vorbim tocmai de acele familii aflate oricum în situații mai vulnerabile, întrucât ele au fost afectate în mod disproporționat de pandemie. În aceste condiții, noi acordăm 12.825 de burse de performanță și de merit și doar 4.454 de burse sociale. Practic, cu toate că marea majoritate a competițiilor școlare și a testărilor, inclusiv tezele, au fost anulate, cheltuim de aproape 5 ori mai mai mult pentru bursele de performanță și de merit, decât pentru cele de ajutor social.
E nevoie evident să stimulăm în continuare rezultatele școlare bune, dar trebuie să fim conștienți că, în acest context excepțional, bursele au cel mai mare impact în familiile vulnerabile. Trebuie să analizăm aceste aspecte, iar dacă e nevoie să modificăm cuantumul burselor pentru semestrul următor.”, a spus Alexandra Oană.
Același lucru a fost cerut și de Delia Dobrovăț, elevă în clasa a zecea la Liceul “Emil Racoviță”, care face parte din proiectul “Școli curate”, inițiat de Societatea Academică din România.
100
de lei este bursa pentru copiii care provin din medii defavorizate. A crescut de la 80 de lei.
Clujul nu se afirmă prin modul său de a privi familiile defavorizate. În 2020, la fix zece ani de la alungarea romilor de pe strada Coastei, s-au cumpărat doar două locuințe sociale și nu s-a finalizat blocul de locuințe sociale de pe strada Ghimeșului. Iată, bursele sociale sunt mici. În schimb, familiile primesc îngrijiri stomatologice gratuite, iar copiii au parte de transport gratuit către școală (când merg) și au primit tablete ca să poată studia online.
“Sunt încă în România copii care merg la culcare flămânzi. Și aici trebuie să vedem ce putem face, ca guvernanți, ca societate civilită, nu-i voie să mai meargă copiii flămânzi la culcare. Este nevoie de o societate incluzivă”, a spus chiar astăzi Emil Boc, la Napoca FM. Putem începe cu Clujul.