USR Cluj – 8 ani: Meritocrația a fost înlocuită cu „metoda autobuzul”, transparența cu „politica pumnului în gură”
Pe 24 septembrie, USR Cluj a împlinit 8 ani de la înființare, însă nu toți cei implicați în formarea partidului se bucură de direcția actuală a organizației. Unul dintre membrii fondatori, Elek Levente, primul președinte al organizației și fost președinte interimar la nivel național, a publicat o postare dură pe rețelele de socializare, criticând profund conducerea actuală a filialei și ceea ce consideră a fi o trădare a valorilor fundamentale ale partidului.
„Cei care s-au cățărat la conducerea organizației habar nu au cu ce muncă și prin ce sacrificii s-a construit această scenă politică pe care în mod dizgrațios se zbenguie ‘dânșii’”, afirmă fondatorul, subliniind distanțarea USR Cluj de valorile inițiale.
Această organizație, care la început a fost văzută ca o speranță pentru un nou tip de politică în România, s-a transformat, conform lui, într-un adevărat coșmar pentru electorat. Autorul remarcă că, la scurt timp de la înființare, USR Cluj devenise un model de bune practici în cadrul partidului, rivalizând în performanță electorală cu USR București și USR Diaspora.
Însă astăzi, la opt ani de la acele începuturi, „tânăra organizație politică… a devenit din păcate o dezamăgire cruntă”, afirmă Elek, punând accent pe schimbările pe care le-a observat în partid. Meritocrația a fost înlocuită cu „metoda autobuzul”, despre care Media9 a scris recurent, transparența cu „politica pumnului în gură”, iar discreția cu scandaluri. Într-o critică virulentă la adresa unor membri actuali, el adaugă că în noul USR, „unii trec cu succes din sala de păcănele în sala plenului”.
Fondatorul deplânge că USR Cluj, odinioară „nava amiral” a partidului, a ajuns să fie „invadată de oportuniști, contaminată cu virusul politicii balcanice”. În loc de a fi un simbol al speranței, este perceput acum ca „un adevărat bolovan legat de picioarele partidului”.
Chiar dacă Elek Levente își păstrează speranța că lucrurile s-ar putea schimba, el întreabă retoric, ca și alți cetățeni din Cluj, „Eu cu cine votez?”, sugerând confuzia și dezamăgirea profundă a electoratului față de actuala direcție a partidului.