Urmează „curățenie generală” în USR Cluj. Cine conduce partidul până la alegeri
Demisia din funcția de președinte USR Cluj a Cameliei Sălcudean, ex-PLUS, a luat prin surprindere pe unii și a fost găsită normală de alții, care se așteptau la acest pas. Sălcudean l-a urmat pe Dacian Cioloș, la nou-înființatul partid REPER.
Context: partidele “emanate de mișcările de stradă din România”, să le spunem, sunt acum trei, în opinia mea. Vechiul USR, vechii PLUS-iști, rămași în USR, și vechii PLUS-iști care au plecat în REPER. Pentru că granița dintre vechii USR-iști și vechii PLUS-iști nu s-a șters cu totul niciodată, unii dintre foștii oameni ai lui Cioloș se simt acum nereprezentați la vârf și, astfel, consideră că nu au șanse reale de a mai deveni relevanți. Este și cazul Cameliei Sălcudean, fost subprefect.
Ce se întâmplă acum cu organizația județeană. Alături de Sălcudean, președinte, și-a mai dat demisia și Anca Șerban, numărul doi în organizație. Din câte am aflat, deocamdată doar din funcție, nu și din partid. Astfel, la butoane a rămas Ciprian Rus, alt ex-PLUS. El ar fi anunțat pe grupul partidului că va rămâne în funcție cu misiunea de a organiza alegeri pentru pozițiile vacante. Dar asta cu “pozițiile vacante” nu e considerată suficientă de unii membri ai partidului, care vor curățenie generală și un birou politic județean nou.
Să ne reamintim, odată cu alegerea Cameliei Sălcudean, în 2021, PLUS a dominat organizația județeană. Doar cinci dintre vechii USR-iști și-au găsit loc între cei 21 de componenți ai biroului. „Au votat cu autobuzul”, s-a spus atunci. Nu e nicio surpriză, astfel, că foștii membri USR vor să recucerească partidul.
În 9 iulie, la Cluj va avea loc conferința pentru desemnarea delegaților la congresul USR PLUS. Atunci vom vedea care mai este raportul de forțe din organizația clujeană. Apoi vor fi organizate alegeri, dar e prea devreme să se avanseze o dată.
Ce trebuie să facă USR Cluj? Pentru a avea succes, să aibă curajul să se privească sincer în oglindă, ca organizație, și să aibă maturitatea să vadă dincolo de aranjamentele interne. Surpriză, dar, din afară, lucrurile se văd complet diferit decât din interior. Oamenii care au creat ceva până acum trebuie recompensați, nu pedepsiți, cum s-a întâmplat cu Mihai Goțiu sau Emanuel Ungureanu. Apoi, granița dintre partidele fuzionate trebuie să dispară pentru totdeauna. Altfel, s-ar putea ca și acei aleși din prezent care au realizat câte ceva să fie la rândul lor pedepsiți. Încap toate săbiile în teacă. Iar publicul vrea coerență și stabilitate, nu un șir lung de schimbări și răzbunări. #numazic