Următorul spațiu din “walkable city”. Te pomenești că se va pietonaliza și pe aici
Spațiul din spatele Halei Agroalimentare, fostul cartier evreiesc, este zona de experiment a Clujului. Acolo s-au aprobat blocuri de 13 etaje, după care s-a limitat la 6 etaje, odată cu modificarea planului urbanistic general. Acolo se fac concursuri de arhitectură degeaba, fără urmări; liceul “Nicolae Bălcescu” trebuia să intre în modernizare, alături de străzile din jurul său, dar proiectul e ținut la foc mic. Iar acum se discută despre un alt spațiu prietenos cu pietonii din zonă, walkable. Știți care este o stradă din proiectul “Walkable city”? Molnar Piuariu, vă atașăm o fotografie cu ea.
Concret, în bugetul pe 2024 sunt incluși primii bani pentru studiu de fezabilitate și proiect tehnic în vederea modernizării străzilor Paris, Onisifor Ghibu, Nicolae Cristea și Gheorghe Lazăr.
50.000
de lei dintr-o estimare de 1,1 milioane este creditul bugetar care urmează să se aprobe pentru acest proiect. Foarte puțin, dar arată o intenție pentru anii următori.
Așa este, aceste artere au nevoie de modernizare, până de curând acolo încă mai erau stâlpi de curent din lemn.
Prin conceptul walkable, ar urma să se realizeze trotuare mai generoase, se va reduce numărul parcărilor și s-ar putea pune în discuție zone de tip “shared space”, unde mașinile nu au întâietate, sau chiar pietonale.
Intenția de a se muta greutatea transportului pe autobuzele CTP și de a se renunța la automobilele private este în plină desfășurare.
Noul proiect ar trebui să vină în continuarea celui propus în urma unui concurs de arhitectură. Ar urma să se modernizeze străzile Argeș, Nicolae Bălcescu și Constanța, respectiv să capete o altă formă liceul “Bălcescu”. În noiembrie 2021, concursul a fost câștigat de s.c. SQM Architecture, alături de asociați, care primesc 2,5 milioane de lei. Nu ar fi de mirare ca și segmentul de walkable city alăturat să fie oferit aceluiași birou de arhitectură.