Uriașul cartier propus pe 22 de hectare a fost amânat. De ce n-a convins
Uriașul proiect imobiliar propus pe o suprafață de aproape 22 de hectare în comuna Baciu n-a convins în ședința Comisiei tehnice de urbanism de joi, 9 mai, de la Consiliul Județean Cluj. După 45 de minute de discuții, arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, le-a cerut colegilor săi din Comisia tehnică de urbanism să voteze după cum le dictează conștiința. Două voturi au fost de „respingere” a proiectului, iar alte două de „amânare”.
Arhitectul șef al județului a fost cel care a decis viitorul acestui proiect, optând pentru „amânare”. El a spus că săptămâna viitoare se va întâlni cu primarul comunei Baciu și cu proiectantul lucrării și atunci se va discuta și despre acest proiect.
163
de parcele vor fi în total pe această suprafață de 21,5 hectare; dintre acestea, 138 de parcele sunt destinate locuințelor unifamiliale, 20 de parcele pentru cele cuplate, 3 pentru funcțiuni mixte (locuire & servicii) și 2 pentru componenta after school.
Este vorba despre un proiect care prevede edificarea unui adevărat cartier cu 163 de parcele; unele dintre ele vor avea 3 etaje locuibile. Ansamblul de case a fost propus să fie construit în satul Suceagu, comuna Baciu și, pe lângă unitățile locative, va mai cuprinde spații de servicii, comerț alimentar, birouri, cabinet medical, financiar – bancar, spații verzi, locuri de joacă, terenuri de sport.
Proiectul a fost prezentat în ședința CTATU de către arh. Paul Sârbu. Acesta a explicat pas cu pas cum va arăta viitorul cartier „Cordia Garden”, insistând pe partea de circulații. El a spus că actuala stradă Borzași, care va face legătura dintre parcelar și drumul comunal, va fi lărgită pe cheltuiala beneficiarului.
De altfel, componenta de circulații a ocupat cel mai mult timp din discuții. Arhitectul șef al județului i-a recomandat proiectantului să realizeze, în plus de cele prezentate, un alt drum care pe planșe se afla în partea (de jos) de sud-est.
Un membru al comisiei, Laszlo Tulogdy, s-a referit la culoarele verzi din proiect (spațiile aflate între fațadele imobilelor și stradă) și și-a exprimat temerea că acestea vor fi lăsate în paragină, deoarece de ele nu se vor ocupa nici administrația locală (fiind un proiect privat), nici locatarii.
O colegă din Comisia tehnică a intervenit și a spus că, din unele experiențe întâlnite de ea, locatarii le-ar personaliza și nu știe care variantă ar fi mai bună, nici care ar fi mai rea. Claudiu Salanță a recomandat ca observațiile făcute în cadrul ședinței să fie trecute în regulament.
La final, arhitectul șef al județului le-a cerut colegilor săi să voteze, dar nu le-a recomandat să fie nici „pro”, nici„împotriva” proiectului. Din cei patru arhitecți și urbaniști prezenți, doi au votat pentru un „aviz nefavorabil”, iar ceilalți doi pentru „amânare”. A decis Claudiu Salanță, care a optat pentru amânarea luării unei decizii, mai ales că săptămâna viitoare urmează să aibă loc o întâlnire cu primarul din Baciu și, cu această ocazie, vor discuta și despre acest proiect.
215.165
de metri pătrați este suprafața propusă pentru construcția cartierului de case din Suceagu.
Corpul de proprietate cu suprafață totală de 215.165 mp aparține societății Cordia Garden s.r.l. din Baciu, care este, totodată, și beneficiara investiției. De altfel, și cartierul pe care firma dorește să-l construiască aici se va numi „Cordia Garden”. Terenul studiat figureză în intravilanul satului Suceag, comuna Baciu.
Pe lângă suprafața de 215.165 mp, planul urbanistic va mai include și suprafața de 56.375 mp, teren aflat tot în proprietatea societății comerciale Cordia Garden s.r.l., destinat amplasării unui rezervor de apă.
Regimul de înălțime: S/D+P+1E/M
Se propun 138 de parcele pentru construirea de locuințe unifalimiale cu regim de înălțime S/D+P+1E/M, având cel mult 3 etaje locuibile și anexe cu regim de înălțime P.
Se mai propun 20 de parcele pentru construirea de locuințe semicolective (cu maximum 2 unități locative), cu regim de înălțime S/D+P+1E/M, având maximum 3 nivele locuibile și anexe cu regim de înălțime P.
Proiectantul mai propune trei parcele pentru construirea de imobile cu funcțiune mixtă astfel: locuire unifamilială/semicolectivă, respectiv funcțiuni complementare, servicii, comerț alimentar, birouri, cabinet medical, financiar – bancar, etc. cu regim de înălțime S/D+P+1E/M și anexe cu regim de înălțime P.
În plus vor mai fi două parcele în cadrul cărora se acceptă construirea de imobile cu funcțiuni complementare care includ: zona comercială, zona pentru alimentație publică, zona pentru servicii medicale, zona administrativă si birouri, zonă pentru activități sportive și de agrement respectiv zonă de tip afterschool, cu un regim de înălțime de S/D+P+2E+M .
4,5
metri reprezintă lățimea culoarelor verzi care vor străbate arealul de 21,5 hectare.
Sunt prevăzute culoare verzi de legatură care străbat cartierul și unesc cele șapte zone verzi, distribuite în întreg arealul studiat. Culoarele au o lățime de 4,5 metri se află la limitele posterioare ale parcelelor cu funcțiunea de locuire.
Zonele verzi vor fi dotate cu locuri de joacă pentru copii, sistem de iluminat, mobilier urban și se vor folosi ca zone de relaxare și plimbare. Astfel se va crea o legatură între insulele de dotări/servicii și zona verde propusă.
Accesul auto va fi realizat din partea nordică a terenului de pe str. Borzași și se propune lărgirea carosabilului la 5,50 metri. Din satul Suceagu se va face legătura cu DN1F prin DC141.
Potrivit documentației, în viitor se va putea realiza conectarea investiției propuse la Centura Metropolitană a
municipiului Cluj Napoca printr-un drum de legătură. Aceasta va fi benefică atât noului cartier, cât și rezidenților actuali ai localității Suceagu.
Proiectul a fost realizat de SS Construct Proiect s.r.l. din Cluj-Napoca.
Foto și randări: SS Construct Proiect