Uriaș. Câte persoane stau la coadă pentru un rinichi, la Cluj
România are trei liste diferite de așteptare pentru românii care au nevoie de un transplant de rinichi. Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca, Institutul Clinic Fundeni și Spitalul Clinic Dr. C. I. Parhon Iași au fiecare propria listă.
Există pacienți înscriși la un singur centru, așa cum există pacienți care își așteaptă rândul la toate trei. Apoi sunt pacienți transplantați la un centru, care apar în continuare pe lista celorlalte clinici. Și mai există la rând și persoane care au decedat între timp. 303 pacienți transplantați sau aflați în așteptarea unui organ au decedat între timp, conform evidențelor ICUTR.
Știți de ce se întâmplă asta? Pentru că Ministerul Sănătății nu a fost capabil încă să își concentreze eforturile în scopul conceperii unui cadru organizatoric şi normativ coerent în domeniul transplantului.
2.131
de pacienți se află pe lista de aşteptare pentru ICUTR Cluj-Napoca, potrivit evidențelor Agenției Naționale de Transplant.
Numărul persoanelor înscrise pe liste este mai are cu fiecare lună, iar numărul donatorilor a rămas redus, iar asta din cauza implicării insuficiente a personalului medical cu atribuții pe acest segment, precum identificarea donatorilor în moarte cerebrală
În a doua jumătate a anului 2021, reprezentanții Ministerului Sănătății precizau că se fac primii pași pentru sprijinirea activității de transplant din țara noastră, prin promovarea unui act legislativ care va permite crearea unei baze legale pentru ca România să poată contribui la organizațiile internaționale de transplant. Doar că problemele sistemice din domeniul transplantului nu se rezolvă dacă ne bazăm pe alte state să furnizeze șansa la viață pentru propriii pacienți.
Ministerul Sănătății nu a fost capabil să conceapă un cadru organizatoric şi normativ coerent în domeniul transplantului care să ofere șanse egale în ceea ce privește alocarea organelor pentru pacienții înscriși pe listele de transplant. Nu există reguli sau proceduri operaționale. Este evident că o parte din probleme s-ar rezolva cu un sistem informatizat, care să asigure o trasabilitate reală a organelor, donatorilor și receptorilor. Ei bine, nu avem așa ceva.
Ministerul a accesat, în luna noiembrie 2019, o finanţare europeană în valoare de aproximativ 15,6 milioane euro, în baza căreia intenționează să implementeze, pe o perioadă de 36 de luni, proiectul „Îmbunătăţirea procesului de reglementare în domeniul transplantului”. Numai că lucrurile s-au mișcat extrem de lent. Licitația pentru selectarea experţilor care vor elabora și standardiza ghidurile de practică medicală și protocoalele aferente activității de transplant din România a fost lansată abia în ianuarie 2021. În 18 august 2021, contractul în valoare de cca. 400.000 euro a fost atribuit GIR Consulting AS SRL Bucureşti.
Administratorul companiei este Irinel-Gabriela Tudorache. Vorbim despre o persoană care nu este tocmai străină față de figuri importante din domeniul transplantului; a fost implicată anterior în proiecte pe acest segment cu Victor-Gheorghe Zota și Irinel Popescu. Exemplificativ este proiectul POSDRU „Dezvoltarea competenţelor în transplant” în valoare totală de circa 89.000.000 lei, implementat în anul 2015 de Academia de Ştiinţe Medicale (ASM), în cadrul căruia Irinel Popescu a fost manager de proiect (fiind şi preşedinte al ASM în perioada respectivă), Victor-Gheorghe Zota coordonator al cursului „Pregătire în coordonarea de transplant”, iar Irinel Gabriela Tudorache, expert implementare. Cea din urmă a încasat venituri din partea ICF, în calitate de coordonator național, dar și de la Institutul Oncologic „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” Bucureşti, în calitate de coordonator regional și în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea nivelului de competenţe al resurselor umane din domeniul oncologic” (conform unor articole din Jurnalul.ro, Știripesurse.ro și G4Media). Având în vedere cunoștințe deținute de acești experți, ce se ocupă de ani de zile și „încearcă” pe bani frumoși să facă lumină în acest domeniu, să sperăm că vor apărea și rezultatele.