#URBEA9. Emil Boc a văzut numai lucruri pozitive în parcul „14 Iulie”. Șerban Țigănaș a găsit și aspecte de criticat

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     4672 Vizualizări.  

Arhitectul Șerban Țigănaș, decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj, a analizat noul scuar verde „14 Iulie”. Găsiți în interviu de ce scuar și nu parc.

Glumind puțin, după ce acest spațiu reamenajat a fost inaugurat de primarul Emil Boc, a mers și emisiunea Urbea9 să-l inaugureze. Și a jucat și un pic de baschet. 🙂

Noi am încercat să vedem scuarul cu un ochi mai critic, poate chiar mai realist, după ce primarul a găsit doar lucruri de lăudat.

Șerban Țigănaș a criticat în principal vegetația aleasă, prea săracă în opinia sa, și spațiul de joacă pentru copii, care ar fi trebuit să utilizeze materiale naturale. 

Vedeți mai jos emisiunea, care este postată pe pagina de Facebook Media9:

În ceea ce privește vegetația, decanul Facultății de arhitectură a făcut referire la gazon și la lipsa  totală a unor plante de înălțime medie.

„A trecut un deceniu, poate chiar două de când în astfel de spații nu se mai folosește gazonul. Sunt modalități de a ocupa aceste suprafețe, sigur, cu iarbă, dar gazonul are mentenanță foarte crescută, necesită irigații. Ce trebuie să remarc este că în afară de iarbă și de arbori nu este nimic aici, nu există vegetația medie, alte tipuri de plante, de înălțime medie și care aduc alte bucurii. Îmi pun întrebarea cine a desenat, cine a fost peisagistul acestui parc. Nu pot să mai faci în secolul 21 lucruri fără peisagist – landscape designer – cel care gândește peisajul, cultura și ierarhia plantelor. Din punctul acesta de vedere, scuarul mi se pare sărac”.

În ceea ce privește locul de joacă pentru copii, Șerban Țigănaș l-a comparat cu unele spații de acest fel din Danemarca.

„Știința și designul care se ocupă de astfel de spații – și am văzut recent în Danemarca multe locuri astfel făcute – cere să folosești lemn, să folosești materiale naturale, să afle copilul despre ceea ce înseamnă natură de fapt. Încercăm să învățăm o societate întreagă să renunțe la plastic, să recicleze, și atunci cum să folosim plastic la copii? Am văzut o sumedenie de locuri de joacă pentru copii la fel de atractive, sau mult mai atractive, cu materiale precum lemn și sfoară, cu un design extrem de adecvat și de contemporan”, a spus arhitectul.

Acesta i-a dat dreptate unei mămici, care s-a plâns că locul de joacă nu este înconjurat de garduri vii. „O observație foarte bună, probabil că, dacă am fi avut parte de un designer specializat, și-ar fi pus această problemă. E nevoie de siguranță, mai ales că sunt străzi circulate în apropiere”, a explicat Țigănaș.

Mai putem observa că lângă acest scuar verde, Primăria nu s-a gândit să instaleze și o stație de transport public verde, așa cum sunt deja câteva în oraș.

DECLARAȚIE

„Mi-aș dori ca de la Cluj să plece niște exemple de proiecte cu design excepțional, care să câștige premii ale competițiilor de „cine știe face spații publice de calitate”. Avem oameni care știu să facă, care au mai făcut, care au câștigat concursuri de design urban”.

Șerban Țigănaș, arhitect, în emisiunea Urbea9

About