Urbanism a la Florești. Arhitectul șef este blamat de colegii săi

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     5241 Vizualizări.  

Lumea arhitecților a fost zguduită de un scandal, săptămâna trecută. Arhitectul șef al Primăriei Șelimbăr, Radu Horotan, a fost reținut de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, acesta fiind acuzat de luare de mită.

Potrivit unui comunicat transmis vineri de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, „s-a reţinut că suspectul, funcţionar public angajat al unei primării de pe raza judeţului Sibiu, aflat în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, a condiţionat, în mod insidios, dezvoltatorului imobiliar îndeplinirea acestor atribuţii de serviciu, respectiv avizarea favorabilă a unor documentaţii prealabile obţinerii autorizaţiei de construire, de încheierea unor contracte de prestări servicii cu o anumită societate de arhitectură, condusă în drept de complicele său, şi faptic de către el şi soţia sa, obţinând astfel un profit material injust al acestei societăţi de arhitectură, foloase materiale necuvenite care, în mod mediat, au ajuns în posesia familiei suspectului. De asemenea, soţia şi interpusul suspectului, aflaţi în cunoştinţă de cauză şi-au adus aportul la deghizarea şi încasarea mitei, în valoare de 2.500 euro şi, respectiv 1.000 euro”, se arată în comunicatul de presă.

Situația pe care v-o propunem seamănă întrucâtva cu cea de la Șelimbăr (un fel de Florești al Sibiului). Ne ducem fix la Florești, unde se vede cu ochiul liber haosul urbanistic. Ahitectul șef al comunei este Alexandru Lădariu. Toată lumea știe că societatea de arhitectură Regal Design Construct SRL, care semnează un procent mare din proiectele care se realizează în Florești, este condusă de Gabriel Nicolae Mureșan, vărul lui Lădariu (acesta mai deține și societatea Euro Regal). Cei doi nu sunt doar veri, ci și asociați în procente egale într-o altă firmă, AG Tektum SRL, care are ca principal obiect de activitate tot arhitectura. Practic, Lădariu trebuia să aprobe proiecte realizate de vărul său. Situația este cu atât mai delicată cu cât, la Florești, nu există un plan urbanistic general (PUG) în vigoare. Totul stă în pixul arhitectului șef, al primarului și al Consiliului Local.

Mai amuzant este când Lădariu a aprobat proiecte ale propriei firme, lucru observat de Agenția Națională de Integritate. ANI a considerat că arhitectul a fost în conflict de interese întrucât documentația tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor de construire/desființare a construcțiilor din cadrul unui proiect era elaborată de AG Tektum SRL. Atunci, arhitectul a contestat decizia și a câștigat, așa că s-a întors în biroul său.

Lădariu a fost tras de urechi și de către Ordinul Arhitecților din România: i s-a dat vot de blam pentru că ar fi incompatibil. Și această decizie a fost atacată de arhitect în instanță; apelul este acum la Înalta Curte de Casație și Justiție.

“M-am autosuspendat ca arhitect de doi ani, ca să mă pot război cu Ordinul Arhitecților din România. Mi s-a spus că sunt incompatibil. Când am cerut să mi se spună de ce, am primit răspuns după un an: că am avut proiecte în zona metropolitană. Nu 200, ci cinci. La Cluj. Nicio treabă cu Floreștiul. Cât despre vărul meu, nu are foarte multe proiecte la Florești. Sunt alții care au mai multe. Tratez firma lui ca pe oricare alta. Există un interes din afară probabil, privind Floreștiul, pentru că eu mi-am păstrat integritatea și nu am intrat în nicio gașcă”, a declarat Lădariu.

DATE ECONOMICE

Regal Design Construct (acționar majoritar Nicolae Mureșan)

Cifra de afaceri în 2018: 299.960 lei

Profit în 2018: 227.724 lei

Euro Regal (acționar unic Nicolae Mureșan)

Cifră de afaceri în 2018: 811.817 lei

Profit în 2018: 594.347 lei

AG Tektum (acționari în proporții egale Nicolae Mureșan și Alexandru Lădariu)

Cifră de afaceri în 2018: 288.642 lei

Profit în 2018: 48.765 lei

 

About