Unul s-a lăudat, celălalt a dus lucrurile până la capăt. Lecția lui Tișe față de fostul său naș, Boc
Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că instituția pe care o conduce a implementat un proiect revoluționar pentru administrația publică: obținerea certificatului de urbanism în format online.
„Am satisfacția de a vă anunța un proiect revoluționar. Cu atât mai mult cu cât e de la Cluj. E un proiect pilot, suntem prima instituție publică din România care implementează acest proiect și mă aștept ca și altele din țară să o facă. Vorbim de certificate de urbanism online, smart și cu valabilitate juridică, nu de certificate de informare.
Circulă documentele, nu mai circulă oamenii. Cu un simplu click, clujenii pot afla date despre terenul care îi interesează. Cu un simplu click, vor putea obține certificatul de urbanism online. Până acum, se aștepta 90 de zile pentru cele trei etape de avizare ale certificatului de urbanism. Prin acest proiect, certificatul de urbanism poate fi obținut în 30 de zile. Totul de acasă”, a declarat Alin Tișe.
Șeful deliberativului clujean a mai spus că în cea de-a doua etapă, proiectul va fi extins și pentru autorizațiile de construire, astfel încât solicitantul să obțină întreaga documentație în cel mult 30 de zile, și nu în trei luni cât e în acest moment.
„Ne dorim să revoluționăm interacțiunea administrație publică-cetățean, iar clujenii să știe că pot să-și rezolve problema într-un singur loc, cu maximă rapiditate și eficiență”, a mai transmis Tișe.
Este o lecție concretă pe care Alin Tișe i-o oferă fostului său naș de cununie, Emil Boc. Primarul Clujului a anunțat că una dintre procedurile online oferite de municipalitate este obținerea online a certificatului de urbanism, însă acesta este doar unul de informare. Pentru a obține un certificat cu valabilitate juridică, proprietarii de terenuri din Cluj-Napoca tot trebuie să se deplaseze la primărie.
Cum poți accesa platforma online
Pentru a arăta cât de simplu pot fi completate datele pentru obținerea certificatului de urbanism, reprezentanții CJ Cluj au prezentat un filmuleț cu etapele care trebuie parcurse. În trei minute, datele au fost introduse online și au fost trimise către CJ Cluj. Statusul depunerii cererii dvs. poate fi monitorizat prin Ghișeul unic din cadrul Consiliului Județean Cluj.
Certificatul de urbanism îi oferă proprietarului informații despre poziția terenului în unitatea teritorială de referință din planul urbanistic general și, astfel, o imagine concludentă despre ceea ce poate să construiască.
Platforma web dedicată emiterii, în format digital a certificatelor de urbanism (CU) o găsești dacă intri pe acest link.
Șeful forului administrativ județean a mai spus că proiectul a început în 2019, a costat 3 milioane de lei, bani proveniți din fonduri europene, și că e funcțional începând de astăzi.
DECLARAȚIE
„Cu alte cuvinte, acest certificat de urbanism care se oferă la cheie exclusiv online este realmente o revoluție administrativă. Într-un termen foarte scurt, orice cetățean de acasă, printr-un simplu click și prin achiziționarea unei semnături electronice, poate să facă o cerere în format digital, urmând ca noi, prin protocolul pilot pe care îl avem cu ANCPI, să intrăm direct în baza de date a ANCPI. Datele vor fi obținute online de acolo”
Alin Tișe, președinte CJ Cluj
Implementarea, în premieră națională, a acestei soluții digitale „Gișeu unic”, parte a proiectului european „Smart Territory” derulat de Consiliul Județean, a fost posibilă ca urmare a încheierii unui protocol de cooperare cu Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).
Astfel, printr-un simplu click, aplicația informatică va interoga, în timp real, baza de date a ANCPI, fără a fi nevoie de alte documente, emailuri sau deplasări fizice la sediul instituției. În ceea ce privește termenul de emitere, Consiliul Județean își propune ca acesta să nu depășească 10 zile lucrătoare, față de cele 15 zile prevăzute acum de lege.
Un aspect important pe care l-a rezolvat această platformă e acela că, spre deosebire de alte instituții care emit CU în format digital, prin metoda extragerii brute a datelor existente în PUG, Consiliul Județean Cluj va emite un document valid din punct de vedere juridic, nu doar unul de informare.
Acest aspect este legitimat inclusiv prin asumare electronică, solicitanții având posibilitatea să-și achiziționeze semnătură digitală direct din aplicație.
Linkuri vizualizare/descărcare filmuleț pentru a-ți crea cerere CU:
https://www.youtube.com/watch?v=4Ny-iWOXnVE
https://wetransfer.com/downloads/83cceddc4e321b830b33f13131ee63c320220513163726/f400b8