Unul dintre eșecurile administrației Boc. Peste jumătate de milion de lei pierdere în șase luni

Îl știți pe primarul Emil Boc cât de vorbăreț este. Oricând, despre orice. Pardon, nu despre orice. Iată un subiect care nu îi place și pe care îl evită: Cluj Innovation Park. Acesta este numele comun pentru investițiile din Dealul Lomb, Centrul Regional pentru Industrii Creative (CREIC) și Tehnologie, Evoluție, Antreprenoriat și Microîntreprinderi (TEAM), proiecte cu întârzieri uriașe. Ar fi trebuit terminate încă din exercițiul financiar anterior al Uniunii Europene, dar au fost amânate cu repetiție. CREIC (care funcționează inclusiv ca studio cinematografic) se laudă că s-a inaugurat anul acesta, dar TEAM (incubator tehnologic) încă nu este funcțional. Cea mai mare problemă este drumul de acces; terenul alunecă și înghite sume mari de bani. Dacă ar fi să enumerăm eșecurile administrației Emil Boc, Cluj Innovation Park s-ar lăfăi undeva pe podium.
În ședința de Consiliu Local de miercuri se va discuta despre performanțele SC Cluj Innovation Park SA, pe primul semestru al anului. Care sunt, în fapt, contraperformanțe. Societatea a mers permanent pe minus; cel raportat la 30 iunie 2019 este 548.000 de lei.
Raportul arată că, la CREIC, lucrurile s-au mișcat. S-au încheiat 17 contracte de prestare servicii conexe – închiriere (dintre care 10 pentru evenimente) și 16 de prestare servicii conexe – superficie. Numărul pare mare, dar e praf în ochi. În realitate, gradul de ocupare a spațiilor este de 38,6%.
Scopul principal al CREIC este să creeze locuri de muncă pentru clujeni. Pentru 2019, proiecția era de 141, dar și-au găsit job la CREIC abia 4 persoane. Cum spuneam, TEAM, unde anul acesta se previziona angajarea a 80 de persoane, nici nu s-a deschis. Din fericire, structura de administrare și-a angajat 12 persoane, acolo lucrurile merg mult mai bine.
Cluj Innovation Park îl are ca director general pe liberalul Alexandru Coroian, fost consilier județean PDL.
Ca să se apere, administratorii dau vina pe Primărie. Nu a terminat drumul, nu a făcut posibilă deschiderea TEAM, nu a întabulat clădirile, așa că acestea nu au nici măcar adresă. Nici poștașul nu trece pe la Cluj Innovation Park. Iată nemmulțumirile formulate de Alexandru Coroian.
14
milioane de euro a costat CREIC – supranumit Buftea de Cluj sau Hollywood-ul pitic.
Budapesta are un primar nou, Karacsony Gergely, care a promis transparență totală. Uite ce aș numi transparență și la Cluj: ca pe pagina de Facebook a primarului Emil Boc să apară și ratările sale, nu doar succesele. Asta l-ar și umaniza puțin pe edilul șef.