Untoldul manelelor, la Cluj. Vin Prințesa de aur și Alex de la Cluj ;)
Fundația AltArt organizează festivalul Kethane (ceea ce înseamnă „împreună”, în limba romani), al muzicii și culturii rome. Între 12-14 august, timp de trei zile, Khetane are în program concerte, proiecții de film, dezbateri, o prezentare de modă și activități pentru copii gândite și calibrate special pentru a facilita interacțiunile sociale între locuitorii ghetoului clujean și locuitorii Clujului. Accentul se pune pe manele, muzica tradițională romă. Intrarea la eveniment este gratuită.
La conferința de presă de lansare a participat și Pepe (foto, în stânga), de la Radio Pata, provenit din comunitatea de la Pata Rât. „În orașul de cinci stele, nu e loc de manele. Din dorința asta am plecat, de la dorința de a ne exprima cultura. De la ideea de muzica romilor în ghetou. Vine Prințesa de aur, alte staruri nu am reușit deocamdată să aducem. Salam și Tzancă au probabil un program încărcat. Vrem să arătăm că cultura noastră poate fi mișto, poate fi publică. Lumea ascultă manele, știe versurile, dar în cercurile de prieteni nu recunoaște. Vrem să normalizăm muzica din orașul nostru, să unim comunitățile”, a spus Pepe.
La eveniment va participa și Alex de la Cluj. Toate detaliile se găsesc pe radiopata.ro.
Directorul fundației AltArt, Szakats Istvan, a explicat că festivalul Kethane nu este unul exclusiv de manele. Szakats a deschis anul trecut Radio Pata, care emite chiar din mijlocul comunității de la Pata Rât.
„Este o comunitate condamnată la invizibilitate cu forța, o comunitate traumatizată istoric și retraumatizată zilnic. Oamenii nu aleg să trăiască acolo, au fost aruncați la gunoiul social”, a spus Szakats.
Directorul festivalului este Andrei Dinescu. „Rasismul și segrerarea ne-a adus la situația paradoxală ca romii să nu aibă acces la propriii lor artiști. Este nevoie de sprijin, de organizare ca să se întâmple un eveniment, pentru a arăta comunității rome propria lor bogăție”, a subliniat Dinescu.
Terenul pe care se va desfășura festivalul este proprietatea Brantner, pus la dispoziția organizatorilor. „Ne așteptăm la 1.000 de oameni pe zi, în zilele cu concerte. Dar subliniez că este un festival comunitar”, a menționat Szakats Istvan.
Între comunități ar putea să existe unele rețineri. „Eu le transmis să nu se teamă, să încerce. Nu o să fie pericol. Sperăm să nu vină jandarmii. Jazz in the Park a fost de două ori și nu s-a întâmplat nimic”, a afirmat Pepe, completat de Szakats: „Am discutat cu organizatorii TIFF și Jazz in the Park și ne-au spus că, cu cât vin mai multe forțe de ordine, cu atât se incită la nervi. Vom ține această problemă la minim. Am făcut anual ateliere în Pata Rât, nici măcar nu s-a încruntat nimeni. Problema poate fi în capul clujenilor”.
Bugetul estimat al festivalului este de 70-80.000 de euro.