Ungureanu: Un medic a efectuat ilegal intervenții la Spitalul Județean de Urgență din Mureș

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     796 Vizualizări.  

Deputatul USR Emanuel Ungureanu susține că un medic a efectuat ilegal, timp de un an, sute de intervenții în Clinica de Gastroenterologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Mureș, sub „protecția” șefei clinicii, scrie Mediafax. Parlamentarul anunță că va sesiza DNA Mureș în acest caz.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu susține, într-o postare făcută pe Facebook, că activitatea Clinicii de Gastroenterologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Mureș a fost grav perturbată de la începutul anului 2019 prin „introducerea ilegală în această clinică, de către prof. Simona Bățagă, șeful secției, a unui medic, dr Pantea Monica, care nu se află in relație contractuală cu SCJU Mureș”.

„Deși în clinică își desfășoară legal activitatea de explorări endoscopice 4 medici angajați, dr Pantea Monica a primit acordul de la prof. Simona Bățagă să efectueze endoscopii digestive superioare și inferioare, să pună diagnostice și să stabilească terapii în Laboratorul de Endoscopie din cadrul clinicii. Sute de intervenții ilegale au fost efectuate de dr Monica Pantea pe parafa doamnei profesor Simona Bățagă, complet ilegal! Accesul ilegal al dr Pantea Monica în Clinica de Gastroenterologie a restrâns accesul medicilor angajați legal pe această secție să efectueze explorări endoscopice. Pantea Monica s-a comportat timp de 1 an ca și când ar fi fost angajată a acestei secții desfășurând activitate de endoscopie programată, documentată în registrele laboratorului”, se arată în postarea deputatului USR.

Acesta arată că activitatea medicului a implicat și folosirea de consumabile din spital, care ar fi fost decontate pe spitalizări de zi efectuate pe numele șefei clinicii, fraudându-se astfel Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Mureș.

Emanuel Ungureanu susține că activitatea medicului a periclitat și instruirea rezidenților.

„Activitatea dr Pantea Monica a fost extinsă treptat, primind de la prof dr Bățagă atribuții de îngrijire a pacienților cu internări continue în Clinica Gastroenterologie, aceasta a consultat pacienții, a luat decizii terapeutice, a redactat condici de medicamente, întocmind biletele de externare cu diagnostice, codificări DRG, recomandări terapeutice, rețete medicale compensate, concedii medicale, toate cu concursul și efectuate pe numele și parafa medicală a prof Simona Bățagă! În toate aceste activități, Monica Pantea a implicat și medicii rezidenți, împiedicându-i să își desfășoare activitatea de pregătire conform legii”, a mai scris parlamentarul pe contul său de Facebook.

Acesta susține că „pacienții pe care îi explorează prin spitalizările de zi și prin spitalizările continue au fost racolați personal de către dr. Monica Pantea, limitând în acest fel numărul de paturi libere din clinică și punând în pericol activitatea clinicii, activitate care se desfășoară într-un spital cu caracter de urgență”.

Emanuel Ungureanu spune că cea mai gravă consecință a activității medicului s-ar fi soldat cu decesul unui pacient din județul Harghita, care a suferit de ciroză hepatică și de o complicație a acesteia, varice esofagian.

„Internarea s-a efectuat pe numele și în salonul prof. Simona Bățagă, la data de 19.09.2019, și i s-a efectuat de către dr. Monica Pantea ligatura endoscopică a varicelor în Laboratorul de Endoscopie al clinicii la data de 20.09.2019, protocolul endoscopic fiind semnat chiar de către dr. Monica Pantea! Pacientul a fost externat în data de 23.09.2019, pentru a reveni în condiții de urgență în UPU Mureș cu efracția varicelor ligaturate, cu o sângerare masivă, într-o stare clinică extrem de gravă, medicii din UPU și medicul de gardă al Clinicii Gastroenterologie nemaiputând salva viața pacientului care decedează prin exsangvinare în 4 ore de la prezentarea în serviciul de resuscitare al UPU. În decursul acestor 4 ore pacientului i s-a efectuat internarea pe secția gastroenterologie, pentru decontarea consumabilelor, sângelui, medicației primite și a manevrelor terapeutice efectuate”, mai scrie deputatul.

Acesta susține că pentru ascunderea circumstanțelor decesului, șeful clinicii ar fi cerut în acest caz scutirea de necropsie.

„La întocmirea actelor de externare ale defunctului, pentru tăinuirea circumstanțelor decesului, contrar prevederilor legale, s-a cerut de către prof Simiona Bățagă scutirea de necropsie și mai grav, nu a fost transferat pacientul decedat serviciului de Medicină Legală, conform legii, moartea domnului G M F survenind ca o complicație a unei manevre medicale și la sub 24 de ore de la internarea în spital! Circumstanțele decesului au fost tăinuite atât față de conducerea spitalului cât și Serviciului de Anatomie Patologică al spitalului, care au semnat scutirea de necropsie și eliberarea trupului neînsuflețit al domnului G. M. F. familiei fără efectuarea acesteia. Familiei nu i s-a prezentat situația reală, adică faptul că domnul G M F a decedat ca urmare a unei manevre terapeutice efectuate de către o persoană care nu avea dreptul să o efectueze, nici de obligația spitalului de a solicita efectuarea necropsiei medico-legale, astfel că și familia a fost de acord cu scutirea pacientului de necropsie”, a mai scris parlamentarul.

Potrivit acestuia, medicul și-a continuat activitatea în clinică până la intrarea în concediu de maternitate.

„Cu privire la cadrul contractual legal al dr. Monica Pantea, aceasta se află în contract cu CJAS Mureș într-un cabinet privat, are contract de muncă pentru efectuarea de serviciu de gardă în SCJU Mureș, și este asistent universitar pe perioadă determinată la UMFST Tg Mureș”, a adăugat deputatul.

Acesta susține că va depune săptămâna viitoare o sesizare la DNA Mureș împotriva șefei de secție a Clinicii de Gastroentorologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Mureș și a protejatei acesteia.

Reprezentanții Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş au anunțat că au început o anchetă internă în legătură cu aceste acuzații.

„În perioada menţionată, doamna dr. Monica Pantea a avut încheiat contract de gărzi ca medic specialist gastroenterologie cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. De asemenea, în această dimineaţă (marți dimineață-n.r.), conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a demarat o anchetă administrativă pentru a vedea circumstanţele în care s-a produs evenimentul descris de domnul deputat Ungureanu”, susțin reprezentanții spitalului.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.