Ungureanu semnalează un focar covid la Spitalul de Urgențe, ascuns de conducere. Răspuns: „Evaluarea cazurilor diagnosticate nu a fost interpretată ca focar”
Deputatul USR PLUS Emanuel Ungureanu a afirmat astăzi că la Spitalul Clinic Județean de Urgențe (SCJU) ar exista un focar covid în rândul personalului auxiliar.
„Focar de infecție covid 19 ASCUNS la Spitalul Județean Cluj! 10 angajați din zona administrativă a Spitalului Județean Cluj condus de managerul Șușă au fost infectați cu noul coronavirus și acest focar a fost ascuns cu grijă de conducerea spitalului. Un alt focar ascuns este cel de la UPU Cluj unde sunt alte cadre medico-sanitare infectate, și acest focar a fost ascuns. Fac un apel public la Ministerul Sănătății să ia masurile necesare prin Direcția de Sănătate Publică Cluj până nu scapă situația de sub control”, a scris Ungureanu, pe Facebook.
Deputatul a cerut încă o dată demisia managerului Petru Șușcă. În decembrie, acesta a fost demis, dar a contestat decizia Ministerului Sănătății și a revenit în funcție.
Conducerea SCJU a replicat la acuzațiile lui Emanuel Ungureanu. Se recunoaște că au existat mai multe cazuri – șase medici și șapte angajați TESA în luna septembrie – dar se precizează că nu s-a interpretat că ar fi un focar.
„În Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, în perioada martie-august 2020, au existat în total 52 de cazuri pozitive COVID-19, la personalul medical, din care 52 de cazuri vindecate. Efortul de control al transmiterii și supravegherea contacților a însemnat un număr de 1.616 probe recoltate RT PCR la personalul medical (dintre care 163 în perioada stării de urgență și 1.453 în perioada stării de alertă). Anchetele epidemiologice desfășurate la fiecare caz pozitiv s-au raportat, conform legislației, la Direcția de Sănătate Publică. În luna septembrie, în cadrul UPU au fost diagnosticate 6 persoane, cu sursă de infecție comunitară (două cazuri pozitive, asimptomatice, depistate după întoarcerea din concediul de odihnă și patru cazuri depistate la intervale diferite, la triaj, cu sursă comunitară). (…) În privința angajaților TESA, există 7 cazuri confirmate, în perioada 29-30 septembrie. Din aceste cazuri, anamneza și datele de anchetă au identificat trei persoane care, în perioada 16-24 septembrie au fost în evidența medicului de familie, cu recomandări de concediu medical și fără ca medicul de familie să suspecteze infecția COVID-19. În momentul demarării anchetelor epidemiologice, la nivelul angajaților TESA, s-au identificat două persoane la risc, care erau în concediu de odihnă. Acestea au fost readuse pentru ancheta epidemiologică și incluse în testarea RT PCR. În perioada 29-30 septembrie, în cadrul aceleaiași structuri administrative, au mai fost depistate două persoane cu simptomatologia tipică COVID-19, care au fost incluse în anchetă și recoltate pentru RT PCR, și care, ulterior, s-au pozitivat. Conform metodologiei CNSBT, evaluarea cazurilor diagnosticate nu a fost interpretată ca focar, deoarece sursa de infecție a acestor cazuri este diferită și transmiterea este diferită„, a răspuns SCJU.