Unde se fac parcări sigure pentru biciclete, la Cluj + Propunere de pod velo

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã  

Fenomenul mersului pe două roți devine câștigă tot mai mulți adepți la Cluj. Este însă nevoie și de infrastructură.

Un clujean a propus anul trecut, în programul online bugetareparticipativa.ro, parcări sigure pentru biciclete. “Aproape toți avem un cunoscut căruia i s-a furat bicicleta din Cluj-Napoca, fenomenul ia amploare, iar Poliția Română nu are soluții. Propunem parcări sigure pentru bicicliști, unde pot avea acces numai cei care își păstrează bicicletele. Parcările ar trebui să fie proiectate sub forma de spațiu îngrădit și acoperit. Locațiile unde s-ar preta asemenea parcări sunt în zonele dens populate, între blocuri sau în parcările supraetajate care s-au construit în ultima vreme sau sunt în faza de proiectare/construcție”, a scris cetățeanul pe website.

Municipalitatea este în stadiu avansat pentru a implementa acest proiect. Momentan, la scară mică. Vor fi avantajați bicicliștii din zona centrală a cartierului Mănăștur și cei din sudul Gheorgheniului. “Parcările pentru biciclete vor fi amplasate în parkingurile Minerva și Băișoara. În săptămânile viitoare vom face achizițiile”, a transmis viceprimarul Dan Tarcea, cel care se ocupă de proiectele de parkinguri din Cluj.

Pe de altă parte, toate garajele care vor fi realizate de acum înainte vor avea parcări sigure pentru biciclete, la fel cum vor avea locuri pentru persoane cu dizabilități, stații de încărcare pentru mașini electrice, locuri pentru limuzine și spații pentru vizitatori, nu doar pentru locuitorii stabili.

Programul de bugetare participativă s-a redeschis. Din 8 iulie, clujenii pot participa cu idei la cea de-a treia ediție. Un pasionat de biciclete a propus deja lărgirea podului Calvaria, prin adăugarea unei pasarele pentru bicicliști și pietoni.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.