„Unde au dispărut copiii de pe canapea?”. Despre evacuarea forțată a 350 de persoane de pe strada Coastei

Autor  admin   în       2 years în urmã     1056 Vizualizări.  

O expoziție intitulată „Unde au dispărut copiii de pe canapea?”, care documentează evacuarea a 350 de persoane de pe str. Coastei din 2010, este deschisă de astăzi până la finalul acestei luni în holul Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj.

În decembrie 2010, 350 de persoane de etnie romă care locuiau pe strada Coastei au fost evacuate forțat. Cele 76 de familii au fost mutate la Pata Rât, la inițiativa primarului de atunci, Sorin Apostu.

„Unde au dispărut copiii de pe canapea?”

Expoziția „Unde au dispărut copiii de pe canapea?” pune în context nevoia comunității rome care a locuit până în 2010 pe str. Coastei de a marca simbolic locul de unde a fost evacuată și mutată forțat în Pata Rât, lângă rampele de deșeuri ale orașului.

„Asociația Comunitară a Romilor din Coastei”, „Fundația Desire” și „Căși sociale ACUM!” au venit cu ideea realizării unei lucrări de artă care să amintească de acest moment și să atragă atenția că evacuările din orașul Cluj trebuie să înceteze.

Artiștii Ciprian Mureșan, Răzvan Botiș și arhitectul Silviu Medeșan, împreună cu Eniko Vincze, Linda Greta Zsiga și Elena Rita Greta sunt cei care s-au ocupat de organizarea acestei expoziții.

Povestea canapelei

Când locuiau pe strada Coastei, oamenii, cu mic, cu mare, se odihneau vara pe o canapea scoasă afară din curte. În  2009, canapeaua pe care au stat mai mulți copii a fost așezată în locul unde activiștii propun amplasarea Monumentului Evacuării de pe strada Coastei. Canapeaua a dispărut în decembrie 2010. La fel și copiii care stăteau pe ea. Au ajuns la Pata Rât.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.