Undă verde pentru realizarea pasajului peste calea ferată de la Jucu. Investiție de aproape 80 de milioane de lei

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã     1458 Vizualizări.  

Consilierii județeni au aprobat, în ședința de luni, 31 octombrie, indicatorii tehnico-economici pentru „Pasajul de legătură între DN 1C şi Parcul Industrial Tetarom III” de la Jucu. 

Proiectul a trecut cu numărul maxim de voturi ale consilierilor județeni, ceea ce l-a mulțumit pe șeful deliberativului județean, Alin Tișe.

Președintele CJ Cluj a spus că pasajul de legătură ar fi trebuit realizat înainte de începerea construcției la Parcul Industrial Tetarom III de la Jucu, „că așa ar fi fost normal”. 

DECLARAȚIE:

„Avem un parteneriat cu Primăria Jucu. Sperăm să obținem (pentru acest obiectiv – n.r.) o finanțare din alte surse, nu neapărat de la bugetul CJ Cluj: fie fonduri europene (PNRR – n.r.), fie de la ministerul Transporturilor. Așa încât, noi și primăria să co-finanțăm și să realizăm acest pasaj. Avem o relație foarte bună cu Primăria Jucu, cu primarul comunei, și împreună vreau să realizăm acest pasaj despre care se vorbește de… (se gândește câteva momente – n.r.) de când s-a înființat Parcul Tetarom III. Când s-a terminat parcul, s-a vorbit și despre pasaj. Asta demonstrează că pasajul trebuia făcut înainte de parc. Că așa era normal. Însă venirea Nokia a precipitat lucrurile. Sper să reușim acuma, cu finanțare europeană și cu primăria să facem acest pasaj”.

Alin Tișe, președintele CJ Cluj

Parcul Industrial Tetarom III de la Jucu a fost inaugurat în februarie 2008.

78,135

de milioane de lei (inclusiv TVA) este valoarea totală a costurilor pentru realizarea pasajului de la Jucu.

Potrivit referatului de aprobare, principalul scop al obiectivului de investiţii este de a oferi o infrastructură dezvoltată în mod adecvat, modernă şi durabilă, întreţinută în mod corespunzător, care să faciliteze o circulaţie sigură şi eficientă a persoanelor şi mărfurilor către şi dinspre Parcul Industrial Tetarom III Jucu și care să conducă spre performanțe în sectoarele : transport, comerţ și stimularea inițiativei şi a investiţiilor în zonă.

  • Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA): 78.135.450 de lei
  • din care: C+M (inclusiv TVA): 69.964.630 de lei
  • Coridor de expropriere – suprafaţă totală afectată de lucrări: 35.780 mp
  • din care suprafaţă necesar a fi expropriată: 23.600 mp

Al treilea parc industrial realizat de CJ Cluj

Parcul Industrial Tetarom III, cu o suprafață de aproximativ 150 ha, este situat în comuna Jucu, județul Cluj, fiind al treilea parc industrial realizat de Consiliul Județean Cluj,  inaugurat în luna februarie 2008.

26.000 

de vehicule au fost înregistrate în această zonă, potrivit unui studiu de trafic realizat în 2019

Conform unui studiu de trafic întocmit în anul 2019, valorile de trafic înregistrate pe DN 1C au crescut constant cu cca. 9-10% pe an, de la un număr de 17.000 vehicule în 2015, la un număr de 26.000 în anul 2019, atingând limita pentru care a fost proiectat, fiind astfel necesare măsuri de sporire a capacității de circulație.

Accesul și activitatea Parcului Industrial sunt serios perturbate de lipsa unor legături continue/neîntrerupte între rețeaua de drumuri naționale (DN 1C), drumuri județene (DJ 109 D) și infrastructura internă de drumuri a Parcului, precum și în mod indirect, de circulația feroviară.

Pasajul peste calea ferată

Consiliul Județean Cluj şi-a propus construirea unui pasaj de legătură între DN 1C şi Parcul Industrial Tetarom III Jucu în vederea creşterii gradului de accesibilitate a parcului industrial şi reducerea timpilor de intrare/ieşire din acesta ca urmare a traversării căii ferate de importanţă naţională existentă în zonă, prin realizarea pasajului peste calea ferată asigurându-se astfel  accesul spre/dinspre reţeaua TEN-T (DN 1C).

 

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.