Spațiu cultural clujean prezentat lumii de un website din Singapore

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã     1224 Vizualizări.  

Un website din îndepărtatul Singapore spune lumii povestea unui spațiu cultural de pe strada Horea, din Cluj. Articolul de pe culture360.asef.org se întitulează “Reinventarea patrimoniului industrial ca spații artistice în Transilvania”. Sunt prezentate exemple din Cluj și Timișoara; Clujul este reprezentat de H33.

“Cluj-Napoca este unul dintre orașele cu cea mai rapidă creștere a României: cândva faimos ca oraș studențesc, Clujul a avut o dezvoltare economică fenomenală în ultimii douăzeci de ani și a atras o clasă mijlocie tânără educată, flămândă de divertisment și arte. Cu un festival de film internațional aflat deja la cea de-a 18-a ediție și două festivaluri de muzică premiate, Cluj-Napoca a început, de asemenea, să se uite dincolo de spațiile expoziționale tradiționale, pentru a promova activitatea artiștilor în noi locații. Un astfel de spațiu este H33. Ascunsă în spatele unei porți metalice de neegalat de pe strada Horea 33 – de unde și H33 – în centrul istoric din Cluj-Napoca, fațada face loc unei curți spațioase, cu spațiu amplu de relaxare, cu scaune din lemn pictate manual și un bar improvizat înfășurat în lumini. Peretele clădirii vecine, care se află deasupra curții, a fost transformat de artiștii de stradă Kero Zen și Raw Cocu într-o pânză: omul lor, mai mare decât viața, MicroMacro Cosmos Man, se întinde pe întreaga lungime. Vizitatorii sunt adesea surprinși atunci când se întâlnesc cu această oază urbană: spațiul expozițional pare să lipsească, la prima vedere. Curând, însă, apar semnele care indică locul galeriei, în subteran. Întinzându-se de-a lungul a șapte camere, a fost cândva folosit ca spațiu de depozitare pentru îmbătrânirea vinului într-o fabrică de fabricare a coniacului”, se arată în articol.

Autorul îl citează și pe arhitectul Dan Clinci, unul dintre administratorii spațiului H33. „Promovăm artiștii care nu au în mod normal posibilitatea de a expune în spații convenționale, oferindu-le șansa de a se exprima și de a se susține reciproc. Încurajăm evenimente complexe multidisciplinare pe care artiștii din diferite domenii le pot contribui și construi evenimente interconectate și multifuncționale. Vedem orașul ca un mozaic viu, bine împletit”, a spus Clinci, președintele ONG-ului Urbannect.

Asef.org este website-ul Fundației Asia-Europa (ASEF), înființată în 1997. În martie 1996, liderii din 25 de țări europene și asiatice, împreună cu Comisia Europeană, s-au reunit la Bangkok, Thailanda, pentru întâlnirea inaugurală Asia-Europa (ASEM). Acest summit istoric a deschis calea înființării Fundației Asia-Europa.

ASEF Vertical FULL-5CASEF este singura instituție permanent stabilită a ASEM și este finanțată prin contribuții voluntare din partea guvernelor sale membre și împarte finanțarea proiectelor sale cu partenerii, societății civile din Asia și Europa.

About