Un șef de la ANAF Cluj a devenit dezvoltator imobiliar. Este „campionul” firmelor de contabilitate

Cum scriam și cu un alt prilej, Media9 a cerut ANAF Cluj informații cu privire la controalele pe care le-a efectuat la anumite societăți comerciale. Ni s-a transmis că acestea sunt acoperite de secretul fiscal. De ce se pstrează astfel de informații într-o zonă întunecată? Noi presupunem că are legătură cu relația strânsă de business dintre unii șefi ai instituției și diverși oameni de afaceri, interesați să scape de controale și să afle cum pot să plătească statului sume cât mai mici. Vom explica.
V-am povestit AICI despre Ioan Gligor, șef serviciu inspecţie fiscală și am promis că vom reveni. Astăzi îl cunoaștem pe Viorel Moldovan, directorul executiv pe linie de inspecţie fiscală din Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Cluj. În mod intenționat nu precizăm deocamdată numele societăților implicate.
În mediul oamenilor de afaceri clujeni circulă vorba că Viorel Moldovan este în relații bune cu un inspector de la Camera de Conturi Cluj, al cărui fiu deține un cunoscut lanț de restaurante. Surse din interiorul DGRFP Cluj susțin că inspectorii fiscali nu au efectuat controale la cele două societăți care operează restaurantele încă de la înființare. La un moment dat, uneia dintre firme i-a fost solicitată insolvența de către o serie de creditori din Ungaria. Autoritățile fiscale clujene ar fi avut prilejul efectuării unei inspecții fiscale, dar aceasta nu a avut loc.
Șefii de la Finanțe au cu toții firme, pentru că legea le permite acest lucru. Legea le permite inclusiv să aibă relații de colaborare cu firme pe care trebuie să le verifice. Întrebarea este așa: reușesc ei să fie obiectivi? Directorul executiv pe linie de inspecţie fiscală din DGRFP Cluj, Viorel Moldovan, controlează, prin soţia lui, Liana, nu mai puţin de trei firme de contabilitate: ATEKA SRL, CONTAS IMPORT EXPORT SRL și VILANIS SRL. Finul lui Moldovan, Radu Andonie, șeful departamentului de inspecție fiscală persoane juridice din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Cluj, asigură servicii de contabilitate prin MTA CONTABIL ASSIST SRL și ANDO CONSULT SRL, iar Ioan Gligor, șef serviciu inspecţie fiscală „de la mijlocii”, deţine, prin intermediul soţiei, firma AMADEUS HOUSE IMPORT EXPORT SRL. Mai sunt și alți oameni ingenioși la ANAF.
Modus operandi
Informațiile arată că firmele protejate de finanţiştii clujeni sunt călcate mai rar de controale, iar dacă vizita „organelor” nu poate fi împiedicată sub nicio formă şi, mai mult, se lasă şi cu decizii de impunere, administratorii prinşi cu mâţa-n sac sunt învăţaţi cum să conteste amenda.
Iată cum se întâmplă lucrurile, potrivit surselor noastre din DGRFP Cluj. Odată depusă contestaţia, șefii se asigură că subalternii admit acţiunea şi că echipa ce este trimisă pentru un nou control va avea grijă să găsească prejudicii şi nereguli mai reduse.
Iată o relatare din interiorul ANAF Cluj, de la un funcționar care a dorit momentan să rămână anonim: „Firma DM este una dintre cele care au avut parte de un tratament preferențial. La societate a fost identificat în 2017 un prejudiciu de peste 180.000 de lei reprezentând impozit pe profit. Viorel Moldovan a fost cel care a încercat să ajute firma controlată, făcând presiuni asupra subordonaţilor să omită din raportul de inspecţie aspectele mai delicate, în special cele care ar fi implicat formularea unei plângeri penale”, a mai subliniat sursa noastră.
Din altă parte aflăm că Moldovan și-ar fi ajutat un fost coleg de facultate, a cărui firmă a fost depistată că înregistra în evidențele contabile operațiuni comerciale fără TVA deși, conform legislației, avea obligația de a se înregistra în scopuri de TVA și de a aplica cota aferentă. Dar suntem convinși că nu sunt decât bârfe.
Cum să construiești îndoielnic, dar să ai un consultant deștept
De sprijinul şi sfaturile păguboase pentru bugetul de stat, dar extrem de avantajoase pentru şmecheri, oferite cu largheţe de Viorel Moldovan, ar fi beneficiat şi Ștefan Berciu, consul onorific al Republicii Burundi în România. Berciu este în top 3 dezvoltatori imobiliari din Cluj și i-a mers vestea că ridică blocuri de o calitate… hm…nu tocmai premium.
Societăţile administrate de Ștefan Berciu, înregistrate pe numele fiicei sale, Ștefania Berciu Mârțac, şi al soţului acesteia, au beneficiat de rambursări semnificative de TVA (SDC IMOBILIARE SRL, DSS CONSTRUCT SRL, câte 4.000.000 de lei într-o perioadă de 2 ani) sau au fost scutite de prezenţa inspecţiilor fiscali (spre exemplu, IMOBIL CONCRET SRL, societate înființată în 2008, nu a avut niciodată parte de vreun control).
„Lumea vorbește. Firmele au avut contabil angajat, iar de aproximativ trei ani am optat pentru o firmă de contabilitate, dar nu vreuna care aparține familiei Moldovan”, a spus Mihai Teaha, avocatul firmelor deținute de familia Berciu. Teaha spune că societatea de contabilitate este PBS Euroconta SRL, deținută de un lector universitar de la FSEGA.
Angajat la stat și dezvoltator imobiliar
Din salariul de bugetar, dar mai ales din veniturile firmelor sale, șeful de la Finanțe a devenit dezvoltator imobiliar. Indirect, prin fratele său, Ioan Moldovan. Apropiații spun că i-a vândut un apartament inclusiv unei colege și au fost surprinși să vadă că aceasta a devenit șef de serviciu pentru șase luni.
Se zvonește că, în calitate de om de afaceri implicat în construcții, a fost sprijinit de Ioan Bene, pe care se presupune că l-a ajutat să falimenteze în liniște firma Ben & Ben.
Potrivit declarației de avere, Viorel Moldovan deține două case și două apartamente în Cluj-Napoca, dar și terenuri în Cluj-Napoca, Muntele Băișorii, Florești și Pădureni.
Am încercat să luăm legătura direct cu domnul Moldovan, dar este o regulă ca telefoanele de la Finanțe să sune în gol, probabil contribuabilii știu foarte bine ce zic.