Un sector de drum distrus de o alunecare de teren va fi reparat. Investiție de peste 50 de milioane de lei

Autor  admin   în       2 years în urmã     836 Vizualizări.  

În ședința de joi, 20 ianuarie, consilierii județeni vor supune dezbaterii aprobarea proiectului „Modernizarea și reabilitarea Traseului județean 5, format din sectoare de drum ale DJ 108C, parte a Traseului Regional Transilvania de Nord” și a cheltuielilor legate de proiect, cu modificările și completările ulterioare. 

Este vorba de DJ 108 C – Mănastireni – Călata – Mărgău, un sector de drum cu o lungime de 22,95 de kilometri. E un sector foarte important, care face legătura spre zona turistică Răchiţele – Prislop – Ic Ponor, Parcul Natural Apuseni, Cascada „Vălul Miresei”.

Valoarea totală a lucrărilor este de 51.203.590 de lei. Referatul anexat la proiect arată de ce e nevoie de această sumă de bani.

„În prima parte a anului 2019, pe drumul județean DJ 108 C s-a produs o alunecare de teren pe suprafața carosabilă. Sectorul de drum cuprins între km 52+253 – 52+327 prezintă defecțiuni ale îmbrăcăminții rutiere (fisuri și crăpături longitudinale, ciupituri, suprafață poroasă și denivelări, dar și defecțiuni ale complexului rutier ce au condus la avarierea corpului drumului).

Autoritatea contractantă a procedat la achiziția unor servicii de expertizare pentru evaluarea stării actuale a corpului drumului și stabiliarea soluției de remediere care se impune, pentru alunecarea de teren de la sectorul de drum între km 52+253 – 52+327.

În vederea pregătirii documentațiilor pentru achiziția restului de executat pe DJ 108C a fost achiziționat serviciul pentru expertizarea tehnică a proiectului tehnic care a stat la baza execuției lucrărilor; expertizarea tehnică a lucrărilor executate precum și a lucrărilor rămase de executat conform Proiectului Tehnic (PT) licitat; Măsuri de conservare a lucrărilor executate”, se arată în raport.

Investiţia propusă prin proiect urmăreşte:

  • aducerea în parametri de funcţionare şi valorificarea capacităţilor existente prin modernizarea drumului;
  • înlăturarea sau prevenirea apariţiei restricţiilor de circulaţie;
  • facilitarea accesului în regiune în condiţii normale de confort şi de securitate;
  • aducerea sistemului rutier la parametrii tehnici corespunzători categoriei drumului, asigurându-se astfel condiţii bune de siguranţă în circulaţia auto;
  • asigurarea unor condiții optime de siguranță și confort în circulația auto și pietonală;
  • realizarea unui profil transversal cu elemente geometrice care să se încadreze în prevederile legale;
  • asigurarea scurgerii apelor pluviale în lungul drumului, în condiţii cât mai bune.

About