Un om de afaceri, invitat la ceremonia de învestire a președintelui SUA, promite să aducă mari investitori americani la Cluj: „În primăvară vom anunța primele proiecte de tip joint-venture”

Autor  Ionel Lespuc   în       2 luni în urmã  

Ioan Larionesi, fondatorul grupului Campeador din Cluj-Napoca, a fost prezent la ceremonia de învestire a președintelui Donald J. Trump în Statele Unite, un eveniment important atât pentru politica globală, cât și pentru oportunitățile economice.

Omul de afaceri a participat la mai multe evenimente de business organizate cu această ocazie și a fost unul dintre puținii români invitați.

Proiecte ambițioase pentru 2025

Grupul Campeador, cunoscut pentru activitatea sa în imobiliare, HORECA, energie și investiții, are planuri mari pentru anul 2025. Ioan Larionesi a anunțat că urmează să implementeze proiecte de real estate și centre wellness în România, în parteneriat cu companii din Florida, Chicago și New York.

„A fost o onoare să participăm la acest eveniment deosebit în Washington. Am discutat despre proiectele noastre și despre parteneriatele pe care le avem în derulare. În primăvară vom anunța primele proiecte de tip joint-venture, care vor aduce facilități medicale de ultimă generație în România,” a declarat Larionesi.

Procedurile de due diligence au fost deja finalizate de avocații companiilor implicate, iar primele rezultate concrete vor fi prezentate în următoarele luni.

România – un potențial neexplorat

Deși este optimist cu privire la colaborarea cu partenerii americani, Ioan Larionesi nu a ezitat să puncteze problemele care țin România pe loc: birocrația și lipsa de predictibilitate economică. Aceste obstacole, spune el, afectează percepția mediului de afaceri american despre România.

„Din păcate, birocrația și lipsa de viziune a unor autorități locale au făcut ca imaginea României să aibă de suferit. E nevoie de mai multă deschidere și susținere pentru mediul privat. Chiar și așa, credem că România rămâne o opțiune interesantă pentru investitorii americani,” a explicat el.

Larionesi a subliniat și rolul ambasadorului Andrei Muraru și al organizației Alianța din Washington D.C. în promovarea unei imagini mai bune a României în SUA: „Datorită eforturilor lor, economia și cultura românească câștigă tot mai mult respect peste ocean.”

Cluj-Napoca, în prim-plan

Grupul Campeador intenționează să organizeze la Cluj-Napoca, în 2025, un summit internațional dedicat investițiilor. Evenimentul va reuni societăți de lobby, case de avocatură și companii de consultanță din SUA, fiind o platformă pentru prezentarea proiectelor locale de business.

„Clujul și Transilvania pot deveni un pol important pentru investițiile americane. Avem deja universități care colaborează cu cele din SUA, iar prezența militarilor americani în regiune oferă un sentiment de siguranță pentru investitori. Acum trebuie să venim cu proiecte concrete și bine gândite,” a spus Larionesi.

Omul de afaceri și-a exprimat încrederea că administrația Trump va sprijini extinderea afacerilor americane în Europa și în România. „Ne dorim să vedem mai multe investiții americane care să susțină dezvoltarea economiei noastre. Parteneriatul strategic cu SUA trebuie să fie mai mult decât o relație politică – trebuie să devină un motor economic pentru România,” a încheiat el.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.