Un obiectiv turistic important din Cluj arată dezolant. Anunțul: „Atenție. Pericol, cad pietre din tavan”
Ne plângem că n-avem turiști la Cluj. Dar ne întrebăm vreodată de ce? Iată un motiv.
Început de februarie, 2023. Cetățuia Clujului. Un obiectiv turistic foarte important pentru oraș. Și nu numai. Dar ce să vezi?
De cum ajungi în preajma Cetățuii, te întâmpină un afiș crucial: „Atenție. Pericol, cad pietre din tavan”. Da, ăsta e adevărul. La intrarea în Cetățuie, prin Poarta Apei, a fost pusă această recomandare.
Intrarea prin Poarta Apei din Cetățuie este un monument istoric. Foto: Media9
O plasă a fost montată în tavan pentru a susține acest minunat obiectiv turistic al Clujului, monument istoric, și a împiedica bucăți din construcția care are câteva sute de ani să cadă în interior. Și, da, în plasă s-au prins câteva bucăți de bolovani care au căzut din tavan.
Poarta care face intrarea în Cetățuie arată deplorabil. Iar deplorabil e un termen gentil.
Dezolant este că, în afară de intrarea în Cetățuie prin Poarta Apei, chiar și treptele sunt sparte, iar piesajul este nedemn pentru un obiectiv atât de interesant și de important pentru Cluj.
Reporterul Media9 l-a contactat pe directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, Felix Marcu, și i-a expus acest subiect.
DECLARAȚIE
„Nu știam acest detaliu. Recunosc că n-am mai fost cam de mult în zona aceasta, dar vom merge luni cu o echipă (13 februarie – n.r.) să vedem care este situația. În plus, trebuie să luăm legătura și cu primăria”.
Felix Marcu, directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca.
Despre Cetățuia Cluj
Cetățuia din Cluj este o fortificație habsburgică construită între anii 1715 – 1735, după planurile arhitectului militar Giovanni M. Visconti. Cu ziduri sub formă de stea, vechea fortificație cuprindea o redută și un turn, fiind înconjurată de bastioane, iar în exterior era împrejmuită de un val de pământ.
Ridicată cu scopul de a asigura un post de apărare, precum și un punct de control al trupelor austriace asupra orașului, Cetatea Norilor, cum a mai fost numită, a fost de multe ori folosită și ca închisoare, mai ales în perioada Revoluției de la 1848. Aici, în anul 1849, unul dintre eroii Revoluției, pastorul sas Stephan Ludwig Roth, a fost întemnițat și executat.
În 1995, pe Cetățuia Cluj, a fost înălțată o imensă cruce din fier, în locul celei distruse în perioada comunismului, în anii ’50, care a fost inițial ridicată în memoria celor întemnițați aici.
Cetățuia. Scurtă poveste. Și Poarta Vieneză
În prezent, Cetățuia este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Cluj, atât pentru valoarea istorică pe care o are, cât și pentru minunata priveliște panoramică de care te poți bucura odată ajuns sus, pe zidurile ei. Intrarea în Cetățuie, una dintre cele care s-au mai păstrat, se numește Poarta Apei.
Pe Cetățuie poți vedea Poarta Vieneză, o frumusețe de clădire care a fost reabilitată în urmă cu 4 ani, iar acum arată ca în pozele de mai jos (foto vara/iarna):
Ne-am interesat și câți turiști au trecut prin Clujul nostru drag în acest an. Nu sunt date din partea Institutului Național de Statistică (INS) pentru această perioadă. În schimb, aflăm despre afluența turiștilor în Cluj în prima jumătate a anului trecut.
353.833
de turiști au vizitat Clujul în perioada 1 ianuarie – 31 august 2022
În perioada 1 ianuarie- 31 august 2022, în județul Cluj au fost cazați 353.833 turiști, dintre care 58.996 turiști străini (reprezentând 16,7% din totalul turiștilor). Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, numărul turiștilor străini a crescut de 2,4 ori.