Un “guru” al imobiliarelor: Prețurile vor scădea în termeni valorici, plapuma dezvoltatorilor se va subția + Un sfat
Răzvan Cuc este un adevărat “guru” al imobiliarelor; el este master-francizor Re/Max pe România și Moldova. Are în subordine 900 de agenți imobiliari, angajați la zeci de agenții din cele două țări.
L-am invitat la Real Estate Agenda, emisiune produsă de Napoca Live, în colaborare cu Media9, pentru a vorbi despre piața imobiliară. Care sunt perspectivele ei, în condiții de criză economică? Se va prăbuși, ca în 2009, sau va rezista?
Cuc, un optimist incurabil, crede că imobiliare vor scădea, dar nu dramatic. Adică nu vine o prăbușire. Pe de altă parte, este convins că dezvoltatorii imobiliari vor fi afectați.
“Nu aș crede că prețurile vor scădea. Dar a nu scădea prețurile, în termeni aritmetici, nu înseamnă că nu scad în termeni valorici, având în vedere inflația. Dacă prețurile rămân constante la imobile, și toate celelalte elemente de cost a vieții cresc, înseamnă că imobiliarele scad. (…) Unii dezvoltatori vor pierde. Din câte știu eu, și din discuțiile cu ei (dezvoltatorii imobiliari n.r.), și din discuțiile cu analiști financiari, li se subțiază și lor plapuma, pentru că toate elementele de cost au crescut foarte mult, inclusiv terenurile, primul punct într-o dezvoltare imobiliară nouă. Deci eu cred că n-o să scadă prețurile, în euro pe metrul pătrat. Sau o să fie situații izolate de astfel de scăderi”, a spus Cuc, în emisiune.
Media9 a mai atras atenția că prețurile au început, izolat, să scadă, și că sunt primele semne ale unei posibile crize.
L-am rugat să îmi ofere un sfat, în cazul în care am niște bani puși deoparte. Ce să fac cu ei? Răzvan Cuc mi-a indicat, veți vedea, să cumpăr și mi-a oferit și un pont, o zonă cu potențial de creștere a Clujului.
“Eu zic să cumperi acum, dar să te gândești de trei ori dacă să iei bani împrumut. Dacă ai banii și stai cu fundul pe salteaua cu bani, cumpără ceva acum. Trebuie să ții cont de trei lucruri în achiziție: locație, locație, locație. Și nu neapărat central, ci o locație care să vezi că are un potențial de apreciere. De exemplu, la Carbochim se face un nou mall. Cu pod, cu parc; aia este o zonă emergentă. Dacă mizezi pe ea, s-ar putea să ai mai mult de câștigat decât dacă cumperi ceva într-o zonă deja consacrată, Iulius Mall, de exemplu. Sigur că există niște elemente de risc, poate se răzgândesc și nu mai fac, sau cine știe ce se mai poate întâmpla. Dar în contextul în care povestea aceea prinde contur, investește acolo”, a subliniat master francizorul rețelei imobiliare.
Răzvan Cuc crede că municipiul Cluj-Napoca va fi lovit mai puțin decât alte zone ale țării, pentru că “rămâne un oraș cu 100.000 de studenți, cu mulți IT-iști, un oraș fără concurență pe o rază de 300 de kilometri”.
Vedeți emisiunea mai jos: