Un fond de investiții propune lângă Grădina Botanică opt case elegante, cu piscină și sală de fitness comune

Investitorii din zona imobiliară încep să se ferească de Cluj. Totul durează prea mult, autorizațiile se obțin greu, unii reprezentanți ai Primăriei și-au făcut un obicei din a tăia câte ceva; nu pentru că așa cere legea, nu pentru că așa prevede planul urbanistic general, ci pentru că așa au chef. Iar în afaceri, lipsa de predictibilitate creează haos.
Iată că un fond de investiții din București vrea totuși să pornească un proiect. Dar există explicații: ansamblul imobiliar cuprinde doar case, nu blocuri, iar principalii acționari ai fondului sunt clujeni. Este vorba despre Impetum Investments, companie fondată de Andrei Cionca, cel care e și acționar majoritar. El conduce și Casa de Insolvență Transilvania, liderul național pe segmentul practicienilor în insolvență.
Planul urbanistic zonal a fost pus în dezbatere publică. Este prima fază de consultare a publicului, după ce a primit avizul de oportunitate, semnat de primarul Emil Boc în 29 ianuarie 2024; urmează acum să intre în analiza comisiei de urbanism, care poate cere modificări.
9.440
de metri pătrați măsoară, în total, parcelele deținute de Impetum Investments, pe strada Pasteur 43-49.
Vorbim despre o zonă centrală protejată, așa că aici demersurile vor trebui să includă și avizul Comisiei Regionale a Monumentelor Istorice.
Momentan sunt patru parcele, dar se dorește divizarea lor în nouă. Se propune construirea a opt case individuale, fiecare cu cel mult un etaj și mansardă; arhitectura acestor case o vom putea analiza abia la alcătuirea dosarului de autorizare. A noua parcelă este comună și va avea parcaj subteran, piscină, sală de fitness și o sală multifuncțională. Dacă ai oaspeți și nu încap în living, hai cu ei în sala multifuncțională. Una peste alta, va fi un ansamblu cu case de fițe, într-o poziție de invidiat, aproape de centru, dar mai ales de oaza de vegetație care este Grădina Botanică.
Conform regulamentului de urbanism, suprafața unei parcele de casă în zonă nu poate fi mai mică de 350 de metri pătrați. Nu sunt motive de îngrijorare, fiecare parcelă are aici dublu, peste 700 de metri pătrați.
„Proiectul de vile din centrul Clujului va fi unul deosebit – dezvoltat sub conceptul gated door security, acesta va fi amplasat în apropierea Grădinii Botanice. În cadrul acestuia, se vor ridica două tipuri de vile, în total 8 rezidențe individuale, fiecare cu un stil arhitectural aparte. Proiectul va oferi numeroase zone amenajate de relaxare în natură, chiar în inima orașului, dar și o zonă de agrement comună pentru locatari, cu o piscină și un spațiu de joacă pentru copii. Mai mult, în spatele lotului de teren, există un pârâu ce va fi amenajat cu un ponton și o promenadă pitorească. Cu un accent deosebit pus pe sustenabilitate, toate vilele vor fi construite ca structuri ecologice, certificate conform standardelor ESG și NZEB, și vor beneficia de cele mai avansate tehnologii disponibile”, au transmis, pentru Media9, reprezentanții Impetum.
Proiectantul pentru acest ansamblu este Arhimar Serv.