Un cunoscut arhitect este pro zgârie-nori, la Cluj: „La un moment dat, trebuie să te gândești și la dezvoltarea pe verticală”

Autor  admin   în       1 year în urmã     5158 Vizualizări.  

Invitatul săptămânii la emisiunea Real Estate Agenda, produsă de Napoca Live și realizată împreună cu Media9, a fost cunoscutul arhitect Sorin Scripcaru (67 de ani), membru în Comisia de urbanism a Primăriei Cluj-Napoca.

Emisiunea poate fi vizionată mai jos:

Sorin Scripcaru este unul dintre arhitecții care s-au „așezat” în echipa specialiștilor în urbanism ce sunt de acord cu proiectele care „împung cerul”.   

Realizatorul emisiunii l-a întrebat pe arhitectul Sorin Scripcaru ce părere are despre dezvoltarea pe verticală la Cluj, amintind că, în urmă cu câțiva ani, a fost avizat favorabil un turn de 40 de etaje în zona hipermarketului Cora, iar arhitectul a propus chiar mai multe etaje, în comisia de urbanism.

Turnul urma să „echilibreze vizual” imaginea zonei în care a apărut blocul de 25 de etaje de pe Calea Florești. Imobilul de 40 de etaje este momentan blocat în instanță de USAMV.

„La un moment dat, trebuie să te gândești și la dezvoltarea pe verticală. Sigur, nu vorbim la Cluj de <zgârie-norii> din Statele Unite, care au 150 de etaje. Nu trebuie neglijat nici contextul istoric, zona centrală a orașului nostru, unde nu poți să vii și să faci concurență turlelor și bisericilor. Eu zic că asemenea clădiri (foarte înalte – n.r.) e bine să apară în zone periferice și nu centrale”, a explicat arhitectul Sorin Scripcaru.

Arhitectul a realizat, alături de echipa sa, proiectul turnului de 25 de etaje de pe Calea Florești. Sorin Scripcaru a spus că este „relativ” mulțumit de felul în care arată proiectul.

„Inițial, n-am fost prea mulțumit, deoarece a fost o temere a investitorului că financiar nu va face față. Și poate că va fi un proiect <banal>”. Dar acum nu mai cred asta. E adevărat, nu-l văd un simbol al orașului, ci unul de intrare în Cluj. Este un impact, dar nu cred că trebuie să aibe o <pereche>. Ar banaliza totul”, a declarat arhitectul Sorin Scripcaru.

Mai apoi, invitatul emisiunii a fost pus în fața celor 6 întrebări de la rubrica „Extra-sinceritate”.

Vedeți mai jos care au fost întrebările, respectiv răspunsurile:

A. Completați enunțul:

1. Clădirile construite la Cluj în ultimii 15-20 de ani sunt de o calitate arhitecturală …?

Sorin Scripcaru: Peste medie.

2. Implicarea permanentă a primarului Clujului, Emil Boc, în Comisia de urbanism este …?

Sorin Scripcaru: Firească.

B. Răspundeți cu da sau nu

3. Monumentele Clujului ar trebui evaluate, iar unele dintre ele se cer înlocuite urgent?

Sorin Scripcaru: Nu.

4. Emil Boc are dreptate, iar urbaniștii ar trebui să fie controlați politic, pentru că au tendința să propună uneori idei absurde?

Sorin Scripcaru: Opinia publică e un factor în urbanism.

C. Test grilă:

5. Centura metropolitană, așa cum a fost ea scoasă la licitație, ajută la descongestionarea Floreștiului?

a. mult;

b. puțin;

c. deloc.

Sorin Scripcaru: Mult.

6. Clujul de astăzi ar avea nevoie de mai multe:

a. parcări;

b. spații pietonale;

c. benzi dedicate autobuzelor.

Sorin Scripcaru: Cred că ele concurează una cu alta, cu altele: și parcări, și spații pietonale, și benzi pentru autobuze.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.