Un consilier județean acuză Consiliul Județean: „Un eveniment organizat pentru a se bifa o obligație legală”

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     1405 Vizualizări.  

Am scris AICI despre simulacrul de dezbatere pus la cale de Consiliul Județean, pe tema regulamentului de navigație pe Tarnița. Tot ce a făcut instituția a fost să pună la dispoziție platforma și un cronometror.
Consilierul județean Ovidiu Nistor a criticat modul în care s-a organizat acest eveniment, la care au participat zeci de persoane.
„Am participat astăzi la „dezbaterea publică” pentru proiectul de hotărâre privind regulamentele de navigație pe lacurile Tarnița și Fântânele, care, din păcate, n-a fost nici dezbatere și nici publică. Cei care au făcut propuneri au avut la dispoziție doar 3 minute pentru a-și prezenta propunerile, fiind practic un monolog, nu o dezbatere. Propunerile au fost trimise până pe 23 ianuarie 2021, deci era timp suficient pentru Consiliul Județean să publice aceste propuneri și în cadrul dezbaterii să discutăm în concret aceste propuneri. Evenimentul nu a fost transmis live, deci cetățenii nu pot ști ce s-a discutat. Linkul de Zoom al evenimentului a fost trimis doar celor care au depus amendamente la proiect. Mă așteptam să discutăm punctual despre propunerile care sunt contradictorii, să ascultăm argumente pro și contra și să ajungem împreună la consens, dacă se poate. Mă așteptam să fie invitați și să ia cuvântul reprezentanții instituțiilor direct interesate și vizate de un asemenea proiect de hotărâre și anume: Consiliul Județean Cluj, Autoritatea Navală Română – Oficiul de Căpitănie Dej, Compania de Apă Someș S.A., Administrația Națională Apele Române, Hidroelectrica, Garda de Mediu etc. Dar nu a fost nimeni. Au fost doar reprezentanți ai ONG-urilor interesate, cetățeni, locuitori și posesori de cabane pe malul lacurilor și posesori de ambarcațiuni. Nu s-a discutat nimic punctual; a fost doar un eveniment organizat pentru a se bifa o obligație legală”, a scris Nistor, pe Facebook.

Odată ce lacurile clujene au fost scoase din anexa privind căile navigabile, inclusă în hotărârea de guvern 665/2008, intră sub incidența altor legi. Articolul 19 din ordonanța 42/1997 prevede că reglementarea navigației pe apele interioare ale României care nu apar în hotărârea 665 se face de către Consiliul Județean. 

Articolul 19

  • (1) Reglementările, supravegherea și controlul navigației în apele naționale, altele decât cele navigabile, sunt de competența consiliilor județene, respectiv a Consiliului General al Municipiului București, pe teritoriul cărora se află aceste ape.
  • (2) Reglementările prevăzute la alin. (1), întocmite de consiliile județene, respectiv de Consiliul General al Municipiului București, se aprobă de către minister.
  • (3) Activitatea de supraveghere și control se organizează de consiliile județene, respectiv de Consiliul General al Municipiului București, cu avizul Autorității Navale Române.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.