Un consilier județean a câștigat o licitație organizată de Consiliul Județean. La Cluj
Moment amuzant la ședința de Consiliu Județean. Înaintea adoptării punctului 15, cel care prevedea acordarea licențelor de transport inclusiv pentru grupa de trasee Turda – Feleacu – Cluj, Turda – Aiton, a luat cuvântul consilierul Călin Felezeu. Acesta este din Turda, dar e cadru didactic la Cluj, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei.
“Eu sunt navetist și aș dori să știu dacă transportul va funcționa ca până acum”, a spus Felezeu, care a cerut detalii despre frecvența curselor și despre confortul autobuzelor.
A părut o probă de naivitate a liberalului. Peste masă de el ședea un domn cu “clop”, consilierul județean Alin Popovici. Societatea care a câștigat licitația pentru grupa de trasee Turda – Cluj este Auto Trust Corporation SRL, parte a brandului ALIS, care îi aparține lui Popovici.
Pe de altă parte, îngrijorarea lui Felezeu are acoperire. Auto Trust Corporation SRL a câștigat licitația cu microbuze vechi: doar două dintre vehiculele înscrise în licitație sunt din 2015, iar celelalte sunt dinainte de 2010. Criteriul cu care au putut să câștige a fost vechimea, o componentă de punctaj controversată.
În plus, firma nu are încă șoferi pentru noile trasee, deși cursele ar trebui să pornească la drum de la 1 decembrie. În presa din Turda a fost publicat un anunț conform căruia se acordă salarii de 1.000 de euro (cu carte de muncă, evident) pentru șoferii care se angajează la Auto Trust. Mai mult, șoferii sunt atrași și cu o “primă de instalare”, ca la fotbaliști. Inițial primii zece, rectificat apoi la primii șase noi angajați ar urma să încaseze 1.000 de lei net la semnarea contractelor.
Grupa de trasee Turda – Cluj are o poveste prea lungă pentru a fi relatată în trei rânduri. Totul a plecat de la eroarea unui angajat al Consiliului Județean, Octavian David, la licitația din 2013. Gafa lui a dat peste cap calculele societăților și a provocat unora pagube însemnate. Au urmat mai multe procese. În urma unor hotărâri judecătorești și a refacerii de două ori a licitației, traseul Turda – Cluj a fost operat trei ani de Auto Trust, apoi doi ani de Fany Prestări Servicii, acum din nou de Auto Trust. Călătorii trebuie să se obișnuiască din nou să circule cu autobuze uzate. Iar în 2019 se încheie programul județean de transport de călători și, teoretic, ar urma să se organizeze o nouă licitație.