Un cartier cu 12 case, dat ca model. Arhitectul șef al județului Cluj: „Mult succes și la cât mai multe proiecte de acest fel!”

Proiectul unui mic cartier cu 12 locuințe situat în localitatea Vâlcele, comuna Feleacu, a fost avizat favorabil în ședința Comisiei de urbanism de joi, 25 mai, de la Consiliul Județean Cluj.
Proiectul se află în faza de „elaborare documentație PUZ pentru parcelare teren, construire locuințe individuale, spațiu verde, amenajare acces și circulații, racorduri, branșamente, operațiuni notariale în satul Vâlcele, F.N, comuna Feleacu, județul Cluj”.
Proiectul a fost prezentat în ședința de joi a CTATU de către arh. Vlad Negru, care deține biroul de arhitectură și urbanism TransForm. Beneficiara acestei investiții este societatea Tusco Imobiliare din Cluj.
16.800
de metri pătrați este suprafața totală a terenului studiat.
Terenul pe care se doreşte intervenţia mai sus menţionată se găseşte pe teritoriul administrativ al satului Vâlcele, în intravilan, în afara perimetrului de protecție a valorilor istorice și arhitectural urbanistice.
Parcul, cu o suprafață de 1.160 mp, se află în partea de vest a parcelei (în stânga planșei)
12
parcele vor fi urbanizate iar pe acestea vor fi edificate tot atâtea locuințe unifamiliale, cu regimul de înalțime P+M.
Parcelele vor avea suprafețe de aproximativ 700 de metri pătrați (șase) și de 1.400 de metri pătrați (celelalte șase).
Investiția propusă vizează urbanizarea a 12 parcele în vederea construirii de locuințe individuale. În prezent, terenul care se află în proprietatea privată a societății Tusco Imobiliare, este liber de construcții.
Terenul în studiu se află amplasat pe teritoriul administrativ al satului Vâlcele, comuna Feleacu, jud.Cluj, în intravilan, într-o fâșie, situată între vechea vatră a satului și zona dezvoltată la sud de drumul național. Panta terenului scade înspre sud-vest.
Amplasamentul studiat este format dintr-o parcelă, aflată în proprietate privată, iar suprafața terenului ce face obiectul studiului este de 16.8000 de metri pătrați.
1.161
de metri pătrați, adică 6,91% din totalul parcelei studiate, este suprafața pe care va fi edificat un parc cu spații verzi.
Potritivit documentației prezentate, zona de studiu este mărginită de drumul de exploatare De2241 pe latura estică, de drumul de exploatare De2659 pe latura nordică, de un teren liber de construcții pe latura sudică și de un alt drum de exploatare pe latura vestică.
În vecinătatea parcelei studiate se află:
- Hanul Europa;
- biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”;
- un curs de apă: Pârâul Racilor.
40%
este suprafața minimă destinată spațiilor verzi pe fiecare parcelă.
Conform documentației, pe suprafața unei parcele, spaţiile verzi organizate pe solul natural vor ocupa minimum 40% din suprafaţa totală şi vor cuprinde exclusiv vegetaţie (joasă, medie şi înaltă).
Proiectul n-a avut nicio obiecție, fiind avizat favorabil de către membrii Comisiei de urbanism cu patru voturi. Totuși, la final arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, i-a recomandat arh. Vlad Negru să țină cont de anumite reguli, în sensul în care drumurile și parcul se avizează prima dată, apoi construcțiile, după care sunt recepționate infrastructura și casele. Vlad Negru a fost de acord cu recomandarea arhitectului șef.
„Mult succes în continuare și la cât mai multe proiecte de acest fel!”, a încheiat dezbaterea arhitectul șef Claudiu Salanță.